美國最高法院大法官金斯伯格病逝 終年87歲

407 回覆
42 Like 4 Dislike
係喎唔記得Neil 死一兩個老野就可以改變成個國家嘅法律傾向其實都幾痴線

又例如Reconstruction era完左之後就係Jim Crow Era
14th amendment又點
separate but equal囉滿意未

西班牙第二共和推翻之後
又要等幾十年
Franco死左先有返民主(仲要好難得係和平民主化)

咁就幾代人
johnson通過voting right act比黑人投票
nixon哩個右翼共和黨都講環保
佢入law school 個年代基本上冇女仔讀到law同做律師。

佢係Columbia冇記錯係第一名成績畢業。美國史上既重要性別平等landmark cases佢都有份打。

佢亦係美國史上第二位女性最高法院法官,好撚傳奇架啦
班右膠連登仔
所以我同意係要爭取
但係歷史我始終覺得係無目的無方向

正如法國大革命之後女性有財產權同埋可以上庭作供
但係拿破崙上台後就得而復失

後來有選舉
選左拿破崙三世上台
結果又玩多次稱帝
更加唔好計中間多次復辟
好奇19世紀嘅共和主義者係點樣撐落去
越戰應該係第一場美國戰爭唔再分黑人白人亞裔squadron
但如果計最"liberal"嘅最高法院時期
應該要計Warren Court

以前讀書睇佢呢段時期判決 係真係有種打壞人嘅暢快感
用左好多近乎捩橫折曲嘅方法詮釋第五同第十四修正案嘅條文
去符合佢地個屆法院嘅平權理念
雖然我都少部分認同d反對者話佢地做多左
// 真係有種打壞人嘅暢快感//
無錯如果你唔鍾意的話咪係judical activism囉
呢兩個我有聽過
但係lgbt嗰陣真係包容啲咩
判軍校唔可以只收男人
再判單親撫恤金唔可以只畀寡婦
仲未計佢判TX/GA喺限制墮胎方面係違憲
RIP
最大機會應該係選輸咗係一月前強行任名,選贏反而可以慢慢嚟
其實用"做多左"形容都已經幾客氣下
好難講
亦都有可能係因為我地依家係自由主義理念成為主流嘅年代
所以覺得依家狀態係進步、睇歷史嘅時候有historian fallacy(即係覺得歷史事件都係導向依家嘅結果)

但係歷史有好多轉折嘅
頭兩項
連登仔應該無位入女權自助餐
羅馬廢除共和算唔算倒退千年,近啲concert of europe 都rewind 晒所有法國大革命嘅成果,直至一戰後。
手足點可以同死黑鬼暴力性罪犯同死基佬相題並論呢?

巴打 快啲走人啊
每個年代受壓迫者嘅最後寄託 就算自己見唔到 都希望公義終會降臨 下一代可以活得比自己好 唉

講起黎 就算係美國獨立宣言話we hold these truths to be self-evident that all men are created equal
都要等到1954年Brown v. Board of Education終止種族隔離
1776到1954年啊大佬....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞