[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (22)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
如果Gin呢三部曲好似心姐Juno 咁 同其他歌手就perfect

奈何球記高層加A&R冇乜膽色
出歌繼續一幅屁
浪費自己副AKQJ
Dusty bottle又唔落budget請詞人幫佢地
真心櫈佢哋好撚唔抵

環球高層、宣傳、A&R必須死全家
反而想知點解環球會唔敢出佢本來個筆名
因為個班底聽左
可能我對佢入左星夢之後有啲定左形係星夢歌
但我就咁聽唔會聯想到係依個班底既作品
好悶 又係探討愛
但係佢係咪已經探討左好幾年
明明以前佢就算唔唱得 啲歌既主題都多類化啲
但係依家好似冇野追求咁 求求其其咁做啲歌
唉 我抱有期望 係我唔岩
Vincent chow + Christopher Chak仲差邊個
大家都知咩事啦
其實唔睇邊個作曲
就咁睇詞嘅風格都會估到
不過唔畫公仔畫出腸喇
paradise好可惜 比球記害死
如果有填詞人一齊合填未必會有副歌全英呢件事走出黎 好驚訝
就算堅持英 應該都會喺歌詞上有啲變化掛 唔係依家咁狂重覆某啲單句
同埋首歌無bridge 如果有廣東詞bridge會好啲 我聽到佢個墊底音樂如果有填詞人可能填到啲野
離題少少,所以有埋班作樂呢啲project真係好好,香港嘅流行音樂創作好需要新血
會唔會係似佢為個徒弟改名一樣
RANDOM 兩字 但又符合某個主題
https://youtu.be/UxyzDEsY-8M

暫時YT

等1800 出MV
由姓林轉姓何
通常走難都要改姓
又或 係 客離異鄉 之 意思
獨在異鄉為異客
前幾日有睇佢個試聽會live
有幾首聽左半首已經好有驚喜

唔祈求個project每年都搞到
但希望入面啲新血名字可以黎緊喺唔同歌手嘅班底上出現
唔好咁死板啦
副歌成首英文又點,未有Kerryta之前首首英文添啦
而家係咁loop you said we could go to the paradise我覺得幾洗腦喎
所以我都有覺得呢首歌係咪想慰藉下啲比較餓佢地英文歌既樂迷 因為入左廣東歌市場會比較少唱完整既英文歌 呢首有一半英 比佢地開心下都正路既
作曲:馮穎琪
作詞:周耀輝
編曲:Josh Yeung / CMgroovy
監製:CMgroovy / 馮穎琪

唔怪得聽落有啲JUNO FEEL

同埋 有啲同歎息橋主題曲 = YOYO 首 困局 相映
(唔知係唔係因為詞 都係寫緊差唔多嘅野 溝渠 星星 一聽就聯想到)

誰於溝渠描繪星圖

我們與星星
淌在溝渠
我到而家都覺得DB最好聽係Forever Summer
好鍾意Jace唱呢首嗰把好sweet嘅聲
jace把聲係特別嘅

不過kerryta仲正咁解
如果佢solo會點
聽左幾次 美男子與香煙

都有啲上腦

手打詞都唔知會唔會打錯

ps. 紅色左嗰句我都覺得都唔錯 易記

*越戒越愛越愛越戒 彷彿終生討債
唯獨我亦終止送抱投懷 不免病態
越怕越愛越想越壞 辛苦得很痛快
你有或也在捱 是否錯愛都只因變態*

寧願閉着眼睛 根本不必有美醜可鑑證
尚記得 當初多討厭尼古丁

*
著名填詞人 梁X茵
可能依到是但搵一兩個入去做 都好過依家班環球高層
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞