[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (22)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
怪物育成計劃  聽得好爽,快歌都唔錯
係呀 不過今次有啲失望
開頭聽verse覺得曲風幾好 會期待chorus部分係點 但實際同理想有少少落差
期望太大
其實係咪想照顧以前聽開佢地英文歌既樂迷所以特登填到成個副歌都英文
比zpecial新果首屌打左 果首真係入腦
開頭幾搶耳
期待後面有啲咩野玩
點知成首個編曲好似分別不大
冇左以前想loop個感覺
jny今次低手左
幫其他人歌做啲編曲唔差 自己隊野反而失手左
CCTVB冠 釗峰 - 萬惡不赦
佢地係會間中冠下寰亞男
不過淑蔓淨係上過第3
巴打唔好無左香港覺得今次db首歌得唔得
原來今次曲詞編都係佢地自己一腳踢
詞下次係咪交返比正式詞人好啲 見到成份歌詞有一半都係英文真係幾礙眼 天一半地一半咁 定係呢種曲風限制左個副歌好難填到粵語詞呢
You said we could go oh
(You said we could go oh You said we could go oh You said we could go oh)
You said we could go oh
(You said we could go oh You said we could go oh You said we could go oh)

會唔會hea左啲... BTW無歌詞就咁聽以為係唱緊you said we could go home
我覺得麻麻
英文部分old school
我一向覺得廣東歌詞係要搵專業做
即係轉型失敗
呢次首歌同你上次屌burn out唔識填詞不如唔好填唔應該夾硬出首歌情況好似差唔多
唯有希望佢地下次做返自己野淨係作曲 唔好再咁高估自己砌埋份詞
Db 我會接受多少少
因為樂隊習慣團隊做歌
我唔會聽多過2次
但唔會好似屌 burn out 咁屌
Burn out 唔止 old school
係不自量力
論盡ig講胡鴻鈞隻碟個post有花生食
佢啲fans真係弱智
講事實又唔啱聽
出面搵班底做歌都係做到曲風同主題一色一樣
屌你都係正常啦
其實啲意見已經唔係話你唱得難聽
咁都受唔到啲fans真係eq新低點
今次我buy論盡 
有非劇歌資源又點?根本胡鴻鈞就係鐘意唱同劇歌同類型嘅歌
沒身份妒忌同凡人不懂愛有乜分別
頭大半隻碟嘅歌,聽完6首好似真係冇乜分別
有個阿嬸護鈞護上腦
睇咗兩三分鐘
嘆為觀止
C9 真係呢個世界上最恐怖嘅動物
笑到gapgap聲
胡生啲fans不嬲都咁架咩之前唔覺有咁顛架喎
而家真係不斷四圍發顛
佢隻碟23456連住聽係唔覺換左歌
全隻碟得1,7,10係比較唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞