[光復香港 時代革命] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (22)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
有人講佢非劇歌同劇歌題材一樣仲要俾人鬧冇認真聽唔識中文咁真係首首都一樣喎
仲無啦啦拖林家謙落水話佢啲歌都係咁,痴撚線,唔識聽歌唔好衝出嚟啦
有人攞左許生出黎同胡生比,即刻被胡生fans插死左啦
Btw睇到雙方fans質素
呢個真係姜糖、鏡粉同削骨師奶fans嘅分別
論盡平時都會批評姜鏡啲歌
但下面啲留言大部分都係話多謝點評 下首歌會改進
呢啲比較正面嘅留言
Cls 啲削骨fans就直接屌一啲樂評page話佢㗎唔撚識
仲要攞削骨同牙醫比 佢哋係咪睇勁歌金曲睇上腦
以為連攞3年最住演繹男歌星好威呀?
削骨係比周柏豪壓住嘅星夢二哥咋
自膠 *佳
痴線而家進化到有理智胡生fans勸佢地收聲都俾佢地罵埋啦
咩事呀胡生啲c9 fans
胡生fans嚴重內閧 笑撚到我仆街
開明派對守舊派 好似清朝就死咁
我開始覺得嗰啲痴線粉係假
扮嚟整死胡鴻鈞
見到啲相有啲似係真喎
佢仲有啲有Giveaway送鈞嘅碟
但有一兩個啲fans得一兩條友
擺明新開ac or 啲假癡線粉
痴到我都懷疑過係唔係有人玩9佢
但睇個ac真係好多野,又合照又哂單又盛
真痴線:
Kiwiylt

疑似假/招黑:
kc_chan_1006
tkyy1357
iamherbertfans327
ytl903

其實
熊粉 同 小粉紅 真係差唔多
冇人講麻利ig又爆seed?
似講邊個?
其實都大概估到邊個嘅fans啦
所以咪話 粉絲行為 偶像埋單
但啲人永遠唔明
好似削骨啲fans咁出征
好嘅咪私底下pm覆你
辣啲嘅就好似麻利 梁文禮咁公開講㗎喇
我冇頭緒
其實都幾好丫
唔知幾多年冇出現過啲Fans為左自己偶像而同人鬧交既畫面

同埋我覺得依兩年香港樂壇終於冇咁悶
有啲新人出現,新曲風,甚至偶像都有
我自己其實2010年左右開始少左聽廣東歌
雖然都會係youtube禁黎聽,但係就覺得好悶,冇乜特別,好似年年啲歌都差唔多咁
但依兩年終於唔止陳奕迅張敬軒容祖兒
牙醫,陳健安,Jay Fung,Aga ,小巧
依堆開始上緊位,樹立緊自己風格既作品
林家謙,Jace,吳林峰,甚至Mirror
依啲新人已經好似唔係以前唱K歌既新人咁
佢地既作品唔多唔少都代表緊自己

其實我覺得Mirror係幾成功, 令到多左一班妹妹聽番廣東歌,同埋終於有番啲跳舞歌,唔駛咁悶
我相信每個歌手都一定有啲fans係比較激動既,不過偶像都有責任教下自己啲粉絲,唔好咁瘋狂

不過我樂於見到多左人討論廣東歌
你對上兩班fans為左偶像嘈交係邊兩個
容祖兒楊千嬅謝安琪
其實HOCC都係同一個年代
不過佢啲Fans好似比較自成一國咁
mirror啲fans係妹妹定姐姐多
男新人咪又係ian ak al
ian唔係新人,jer係
仲有細貓、Michael C
Viutv比咗咩著數903?播mirror播到痴晒線!隻ignited聽到火到嚟,仲有隻蝸牛,好普通k歌一首
好難頂 一播要停一停先可以繼續聽節目
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞