美國《外交政策》震撼報導:台軍有強大美國武器,卻有災難性後勤問題

217 回覆
217 Like 8 Dislike
96台海危機咪又係出手
我相信半斤八兩,中國嘅後勤應該都差唔多
咁講真,低估自己好過過份自信,何況睇淡D認真面對問題都係好事
美國賣咁多戰機比台灣又有台積電,如果比中國拎到美國就真係gg
中國軍演都有意外,只係報導方法會唔一樣,會將醜事報成喜事,早幾年中國軍艦演練時就穿咗道門,再近期咪反咗隻實驗性潛水坦克

三成坦克呢句唔係作者講,係另一個姓黃既人講
我有貼到呢個人既評論,你想知道詳細,可以去望望佢點推斷得三成坦克係運作到

但老實講如果連士兵都要自費買彈藥,好難唔懷疑後勤差到咩地步
都係果句,如果美國真係覺得台積電咁重要唔可以失去,咁已經會準備其他措施,事實上台積電已經準備去美國設廠房整5nm
除非你覺得美國人係傻架姐,過咗武肺知道supply chain有幾重要之後,點會將戰略儲備all-in晒去一個有地緣風險既島仔當中共強行佔島,到時等同同西方宣戰,西方亦都無可能會再拱手相讓先進設備,咁便宜賣光刻機呢一點又點會成立呢,再加上光刻機唔係電飯煲,唔係買咗返黎就可以一直用幾年,係需要ASML做返保養同維修
不過台積電本身唔係話被中國搶咗就會令中國識整晶片,所以其實未必可以肯定美國會「必守」台積電,因為台積電係晶片產業中從事製程工作,而晶片設計係由美國公司,例如高通負責。另外生產工具光刻機則由荷蘭ASML生產,而且維修零件都係進口。再者製程方面,南韓三星同埋美國intel都有相關技術。

所以即使台積電落入中國嘅手中,其實都係得物無所用,打仗果陣都好可能將部光刻機連廠房炸毀,所以期待台積電「矽盾」意義並唔可靠

不過我始終相信美國會出兵幫台灣,因為如果一個民主自由嘅國家被專制中國吞併,美國從始就冇辦法說服其他自由世界嘅盟友佢可以保護大家,咁樣美國嘅勢力會大幅縮減,代價遠遠超過出兵嘅成本
中國可能要承受8964時期既杯葛
但唔代表世界願意出兵架,唔好諗到個世界咁正義先啦
到時真係願意出兵,可能只有日本同台灣
完全認同呢個回覆,覺得另一位巴打將台積電諗得太大作為島鏈一部份既台灣地勢本身就比台積電更重要

我自己都覺得美國會願意出兵,只係到時政治上可能會因為誤判(例如認為有其他方法挾制中共)而出遲咗
利益計算係一回事,實際操作可以因為環境變化而好唔同
二戰邊有Mutual assured destruction
仲有
台灣人貪污腐敗問題都好嚴重
點解你唔係調返轉諗,連登平時太多人事事睇好,脫離晒現實

我自己覺得共軍侵台既機會好細,但唔代表唔可能發生
如果你係去台灣移民,呢樣野係必須要考慮,因為係買幾多保險都唔會保到你
咁又無得直接比
你中東果度陸地全部連住
陸軍當然重要
但台灣係個4面環海既島仔
美帝一定會守台灣
因為第一島鏈戰略
除非民主黨又上台想好似希拉里咁賣撚左台灣走啦
五毛PR出post奶Rubio同Cruz可以收幾多錢
https://lihkg.com/thread/2149209/page/1
正想講第一島鏈 寶島呢一節鏈斷左 中俄就可以自由進出太平洋 直接威脅到美國本土
都唔係架,如果照遍野咁講台灣後勤差,美國換左china joe上場唔提供援助,開戰冇耐就冇零件同人員去提供支援,共軍就算唔夠實力進行大規模登陸,都可以狂射導彈同派大量戰機空襲台灣島,就算防空幾咁出色,面對龐大數量嘅導彈同戰機,都無能為力。所以如果冇美國迅速支援,台灣最多捱到一個月
我覺得個問題根源係台灣關係法真係寫得太vague
Trump可以好決斷,但Biden就好難講,一拖就出事
美帝唔守台灣等同直接放棄左成個東亞既部署
可能性極低
俾佢開發番核彈,咪唔會失敗主義囉!
Operational上你覺得可以點樣唔出陸軍/海軍陸戰隊登陸
而去搶返一個畀解放軍佔領咗嘅台灣?
「你走啦 我唔想搞大件事佢」叫解放軍自己死返對面?
一上場就打,殺你一個措手不及,一但俾習總搏贏,成個亞太區都落入中共手上。
我真係唔係指美國唔肯守台灣
而係取決政府高層諗法,可能會喺決定出兵赴台前,浪費時間explore唔同方法先
Biden呢類internationalist好有可能會咁打算,而低估中共全力攻台既決心
到真係決定出兵時又會浪費咗唔少時間
可能性係好低,但唔係零
唔係話完全唔使
但重要性肯定無海灣戰爭入面咁高
分分鐘好似黑馬咁
要個將軍匯報返華盛頓 佢點頭先再出手
搞得黎台北都比中共炸到變廢墟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞