美國《外交政策》震撼報導:台軍有強大美國武器,卻有災難性後勤問題

217 回覆
217 Like 8 Dislike
咁快啲打啦,既然台灣咁弱
你講呢個就牽涉到國家認同問題,但問題在:

一、蔡英文多次宣示「中華民國台灣」認同,如果全盤否定中華民國同中華民國國軍,豈不是同蔡英文自己嘅宣示相違背?
二、國軍已經完成國家化,當年陳水扁執政,參謀總長湯曜明就聲明效忠國家而非政黨;如今再戴有色眼鏡看待國軍,其實係以小人之心度君子之腹,亦難怪國軍唔服民進黨。
三、中華民國國軍歷史上確實為保衛台灣有所貢獻,而目前兩岸兵凶戰危,更加需要國軍繼續保衛台灣,無理由繼續折辱國軍士氣。

同埋,用黑警比喻國軍,實在引喻失義、天差地遠。
好簡單一句
大日本帝國皇軍同德國國防軍仲存唔存在?
好詳細
佔得幾耐? 一架無人機收你14億人皮
日本原爆極速KO二戰
台軍係有好多問題
國民黨遺留落嚟嘅黨國思想
同高層好多過時嘅死老野
例如啲去美國受訓交流嘅後生軍官
成日去完返嚟之後無耐就辭職
因為完全無發揮空間
本來有大志想改革好快都會死心

但係軍演意外真係完全唔關事
美國軍演都成日出事死人
愈貼近現實嘅軍演就一定有危險度
純粹華文媒體會多啲報台灣嘅意外啫
舊日軍、舊德軍所從屬嘅日本帝國同納粹德國已經滅亡75年,但中華民國依舊矗立於東方,又要如何比擬?

事實就係,依家中華民國在台灣面臨共產黨文攻武嚇,自然需要中華民國國軍挺身而出捍衛國家、保護人民,你有乜理由會喺呢個時候繼續打擊、折辱國軍士氣?如果國軍萎靡不振,結果就係台灣赤化。

要記住,一日未修憲,蔡英文都仲係中華民國總統;喺台澎金馬地區上面嘅就係嗰個源起於武昌起義嘅中華民國;負責保衛呢個國家嘅軍隊就係嗰支陸軍源起廣州、空軍源起杭州嘅中華民國國軍。依家大敵當前,有乜理由仲要為咗一黨一派嘅個別意識形態差異去攻訐、折辱捍衛呢個國家嘅最前線力量?
我舉個例子,今年啱啱過身嘅空戰英雄歐陽漪棻係廣東人,1929年喺廣州出世,著名事蹟就係喺1956年七二一馬祖空戰擊落兩架共軍戰機。如果要喚起軍人榮譽感、鼓勵將士用命,咁提唔提歐陽漪棻好?定係當佢係納粹德軍一份子咁樣唾棄佢?
所以我補左句,台積電係大到你收佢supply chain皮係極大地影響美國自己利益,唔再係收華為收中興收微信皮咁簡單。
光刻機唔係話唔賣俾台積,轉賣俾其他公司就做到最勁芯片出黎,光刻機三叔有,擠牙膏要買都會買到,但係用得最好,最先進,良率最好,只有台積,冇其他
如果去到銷毀生產設備咁樣玩焦土,美國係好理虧,因為又唔係美國公司,美國資金唔代表可以焦土間公司,更加引起台灣同世界人民反感
中共拎台積唔止係生產線,而係人才,技術,ip,仲可以以國家名義控制出口
唔係話係一就係二,而係話美國絕對容許唔到台積落入中共,以美國利益黎講絕對要守台灣
所以美國最近夾咗台積電去美國設廠,應該就係想留一手,萬一台灣出事都仲有技術嘅香火傳承
睇到咁淡既風向留言
正評數比例過份地高喎
(98正:7負)
點解呢?
海軍同空軍妥善率同後勤實冇問題,話晒成日要同支那交流
但陸軍就比較有疑問,但據說蔡英文上任係有處理過,但成效係點就唔知
一出兵就ww3
台灣守唔守到都唔係問題。
晶片啊 阿哥 芯乜鳩
依個後勤問題 當然我都認同係要好好咁解決
投放多啲資源落去

但其實唔好睇少台灣男性 話就話台仔有機會淆底
又或者訓練不足 唔夠精良
但人地起碼超過一半男人識開槍
到時派到成街都係軍火 同你打巷戰
你老母支共可以極速攻佔台灣 你講啊?
仲有支那船艦 無足夠運輸能力同時間大量登陸
姐係一隊一隊咁衝上岸比人屠

當然要好好準備 唔好當支那唔會攻台
但完全佔領台灣 絕對唔會幾日幾個鐘就得
當年伊拉克打科威特。。係咪大家唔記得晒定係未出世。兩國係有直接領土接壤。周邊國家無人幫手。結果美國帶領西方聯軍打到伊拉克仆街。

科威特比而家嘅台灣更弱。反而台灣家下係亞洲聯盟圍堵中國。你試下走入一缸十幾隻食人魚嘅缸入面。一對一你贏緊,但係一流血你點核子都無用好快變骨。

要打台灣一早就打咗,但係中國早就計到打咗守唔到。論經濟中國不能自給自足,論軍事中國不能有三條戰線或以上,論政權中國一下真係會令享受過經濟嘅人民反枱。

當年中國點贏係因為資訊流通緩慢,今時今日美國已經可以做到全球上網,你只要兵敗佢有辦法令你全部戰區知道。當兵同你講心?
伊拉克當年唔廢的
之前亦同伊朗打兩伊戰爭
啲軍備亦都係買蘇聯野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞