美國《外交政策》震撼報導:台軍有強大美國武器,卻有災難性後勤問題

217 回覆
217 Like 8 Dislike
一個月咁睇得起臺仔

之前聽人講,攻打臺灣係幾日之內既事,如果3,4日之內打唔入就算大陸輸,就要走。

利申,講果個係朋友既朋友,唔知佢地有冇吹水
但個人覺得佢講得有道理
唔講軍事,單純講高速鐵路

支那出咗軌一次 VS 台灣買正版日本貨都出咗軌三次

台灣啲基建嘢流起上嚟嚇撚死你

如果美國佬真係想幫台灣,有必要玩到好似日本橫須賀咁先得
咁美國係時候要幫台灣手
經濟上軍事上各方面都要
大佬,個個國家要打仗,都係提前準備啦,除非你被人打

再講,福建離臺灣好遠咩,渡海要幾日?

大陸要係美國過來幫手前,打到臺灣其實唔難,難既係之後國際會點處理
forward 篇文俾習大大,支那人睇。
求下佢快d 打啦。

我又唔覺得大陸情況會好好多,可能仲撚差。
台仔拖得1、2個鐘己經有救兵
咁呢個係真
撇除軍備實力嗰啲
如果你講軍記黎講中國的確係好過台灣好多
唔係吹奏佢哋
始終獨裁高壓式統治
有士兵唔聽話嘅話隨時打靶都可以
反正士兵我要幾多有幾多
加上由細到大嘅洗腦加上機械式訓練
個個都好似狗咁聽教聽話
覺得黨永遠是對的
黨叫我殺人就殺人要我放火就放火
叫我去死我都可以隨時去死
不過亦都可能有醜聞嗰啲一早已經打咗靶
身邊識啲台仔朋友當兵4個月已經喊苦喊忽
實際上hea到仆街
出營即刻po ig講撚到幾咁辛苦
打登陸戰會死好多美國人
以美國咁精甩尾同埋過往歷史都睇到
可能要說服到亞洲盟友肯幫手派兵 同埋死傷惨重 美國先會肯幫手
屌 你估共狗後勤好勁?
講文書造假你勁得過大陸?

你安全證書係假
人地個倉成盤數都係假又話你知
老實講台積電算係比較領先,依加Intel 準備10nm process而台積電已經準備出下一代嘅5nm process (Intel 10nm = others 7nm; 7nm = 5nm) 。而同一個process node比較,tsmc真係比Samsung性能好啲又訂單多啲。

晶片設計其實就好多公司都有技術,高通只係手機/通訊方面比較好,而且設計電路多數係靠工程師,大陸有呢方面嘅人材都好正常。反而晶片制程更多涉及光學同材料工學,同設計晶片嘅科技冇乜關係,從最近大陸是咁挖tsmc啲人走睇,佢哋真係需要呢方面人材多啲
你見台灣啲高級軍官個個走哂去舔共就知台軍根本唔洗打
睇到台軍咁水,中共快打啦,機不可失,Trump 都好心急
喺戰爭邊緣嘅關鍵時刻仲想清算軍隊,只能夠講蔡英文都無你咁大膽
真係好搞笑
啲妥善率唔搞好佢 有問題唔認
逼士兵自己出錢買零件 做假數 逼到死人
逢高裝檢就周圍又賒又借先砌得齊編制裝備
依啲又係政治問題嚟?

到頭來仲繼續吹「軍人榮譽感」
著返件艾森豪夾克咩榮譽感都返晒嚟啦
定係傳承日本皇軍精神戰力 裝備都慳返呀
乜撚野台軍,人地係中華民國國軍。係效忠中華民國而唔係臺灣。
台灣軍訓演習出事係軍隊比家屬告到甩褲
所以就整到有咁安全得咁安全
咁樣點會train到人
支那起碼有完整軍工製造鏈
台仔連啲手槍都係古董
仲有依加唔係同美國比係同台仔比
守到咪守
守唔到咪全部炸彈導彈向廈門/其他支那海邊城市炸,攬炒
館長都講過軍人待遇幾十年都係咁差
演習訓練做show大過天
當年坡狗都要靠台灣train星光部隊
依加連星光部隊都屌打埋你
唔怪得館長成日咁關心台軍狀況...
又捐健身設備又盛....
館長聲援吳怡農:目睹星光部隊演習「兇悍真相」國軍演習與實戰差太多

民進黨智庫(新境界文教基金會)副執行長吳怡農針對海軍陸戰隊演訓翻覆事件質疑,裝備與訓練內容是否符合國軍弟兄姊妹的實際需求,以及漢光演習就是每年最大場的表演,因此引發爭議。對此館長陳之漢也在直播中聲援吳怡農的看法,認為國軍長久以來就是表演大於一切,甚至曾經目睹過星光部隊演習過程超兇悍,比國軍的演習實用多了。

館長表示,吳怡農有當過兵而且還是空特,他說的都是公開的秘密,所以他也沒有講錯話,「他在軍中所看到的東西,跟館長在軍中看到的東西,其實差不多」但是國軍還是需要演訓。

館長舉例,以他過去在陸戰隊服役的經驗,都需要準備一套「甲種服」、「甲種軍靴」就是那一套服裝永遠都不是在臥倒的時候穿的,那雙靴子在平常的時候要塗滿鑽石牌鞋油然後用火烤,把那雙靴子擦到跟鏡子一樣亮,迷彩服也是最綠、最新的樣子,其他所有的裝備也會換新的,就為了給長官視導的時候看,但是長官走了就全部都用的。

館長再提到演習的部分,以前也曾經擔任過示範排,「表演」給美軍的陸戰隊鑑測官看,為了這一次的鑑測,他帶了整排的阿兵哥,在旅集合場從早上操到下午,打滾了1個半月,口令已經被洗腦到連睡覺都會念,「但是實際的狀況是這樣嗎?」

館長直言,全世界最強的是美軍,但是美軍有像中華民國的軍隊,都是指令、都是套好的東西嗎?美軍沒有這種東西,「美軍的演習就是實彈射擊」。

館長再舉過去打過兩次聯勇的經驗,全營士官以上幹部以及通訊兵等重要任務士兵,會集合在一個能夠圍100個人的大沙盤旁邊,輪到自己的段落,就要起立念口令,「報告,我是幾連某某某,我的攻擊發起線於哪裡、於幾點幾分彈藥幾發,擊出!目標哪裡、行經哪裡、再至哪裡」這一段話足足要念3個月,念到睡覺都會背了,白天操實兵,晚上沙盤推演,念那些口令,「共軍打過來會幾點幾分在那裡等你?」

館長感嘆,每天都是花1個多小時從營區離開,行軍前往訓練地點,中午在山裡面的大太陽下睡覺,吃飯配沙子,然後下午繼續跑,結束再走1小時回營區,休息一下再去沙盤推演,9點再帶阿兵哥操體能,這樣訓練到什麼?這樣訓練真的很累、很精實,但是長官安排的東西就是不切實際,跟實戰差距太多。

館長說,10年前就看過外國的部隊演訓,可以用雷射標定,士兵穿的是雷射感應背心,射擊的時候使用空包彈,打出去的雖然不是實彈,但是射擊的威力、後座力、聲響、機槍步槍會退殼等類似實戰的細節都不會少,兩軍對戰傷亡多少,都由電腦去統計。

館長再舉目睹新加坡星光部隊在台灣的演訓內容,全軍使用塑膠彈頭、戴護目鏡,帶上山頭部隊灑開之後,直接兩軍射擊對打,「打下去會痛耶」。

館長也溝通一個觀念,這一點可能很挑戰台灣人的觀念,但是在外國的部隊,凡是實施實彈演訓的時候,都會設定好可接受的傷亡率,也就是每一次的演習,可能會有人受傷甚至死亡,因為在有大量爆裂物的實彈演習中,本來就會造成軍人死傷的風險。在外國這是可以接受這個觀念,但是台灣人不能接受,所以台灣的政客才會要求演訓要做到「最安全」的狀態。

館長雖然在直播中,痛批國軍許多問題,但是在日前的直播中,他也表示已經領出30萬現金,將會由立委王定宇協助,將這每包10萬元的白包,轉交給這次演訓中殉職2位陸戰隊弟兄,以及自殺的長官家屬。

佢自己都咁講
真實肯定仲黑暗
算吧啦 我估真打既一個禮拜都頂唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞