美國《外交政策》震撼報導:台軍有強大美國武器,卻有災難性後勤問題

217 回覆
217 Like 8 Dislike
最大問題係台灣有500萬國民黨共諜
馬英九琴日仲係公開場合話會想方法令蔡英文同民主派盡快下台
國民黨做內應+拜登唔敢即刻幫手
但都要民進黨民望低迷先得
呢幾年唔洗淆,民進黨重控制緊議會架麻...
之前睇過篇文話國軍空軍機師退役之後會就咁變返普通儲備兵力,浪費咗以前嘅訓練
全面臥底投降既比咩裝備你都冇用啦呢d因素冇得講
反而真係驚拜登唔幫手
你見蔡正元日日話要台灣歸中就知佢地唔會收手
吓,普通政府收收埋埋D稅百幾億都拎唔到出黎?

台灣上年經濟係近排最好個輪黎WO
呢d野係幾廿年前就已經有 你問宜家四五十年當過兵既台灣人多少都會知
戰機 坦克 導彈 直升機 雷達之類比較重要既通常唔會有呢類問題
但係普通車 無線電 手槍 之類比較細既野係會有呢個情況出現
Lm
所以Trump拿拿淋賣F-16V比台灣
拜登上到任嘅話一定唔會賣
唔係錢問題
係訓練同心態
但有聽過話台仔有跟美帝去打仗
只係冇公開
其實如果講到政治問題,民進黨嘅影響可能比國民黨嚴重。

出於歷史同意識形態因素,國民黨對於國軍態度其實比較友善,反而係民進黨鬧國軍鬧足幾十年,直到2016年先識得收口,但一個轉身就cut軍人退休金,國軍內部基本上對民進黨本身係有離心,連蔡英文2019年黨內初選去地方走行程嘅時候都講過「國軍過去和民進黨不親」。

最簡單舉個例子,今日啱啱好就係八二三炮戰紀念日,兩年前嘅八二三,時任民進黨副秘書長徐佳青上節目就公開講「八二三難道是民進黨在跟共產黨打仗嗎?八二三不就是共產黨跟國民黨在打仗嗎?」然後話八二三係「國民黨的勝利」、「這樣子的紀念有意義嗎?」

連國軍保衛台灣嘅光輝歷史都絕然否定,軍人榮譽感從何而來?今年仲係抗戰勝利75週年,但仲未見到有大型紀念活動。軍人要有榮譽感,先肯用命效死去打仗,但民進黨長期敵視中華民國同中華民國國軍,軍人不知為何而戰、為誰而戰,點打仗?

https://youtu.be/bSWDGrlRerM?t=1661
樓主五毛pr嚟
淨係水壺已經唔掂
太平洋聯合訓練
出年有台灣份
lm
咁大個個沙地阿拉伯喺到
唔單止用嚟扮「中東盟主」
最重要嘅係做跳板同後勤基地
海灣戰爭最後埋尾都係要靠陸軍 無陸軍講咩都假
國軍空軍機師有去美國訓練嘅習慣;至於實戰經驗,今年年頭殉職嘅參謀總長沈一鳴上將就曾經參與過「大漠計劃」參與也門內戰,成個「大漠計劃」到1990年也門統一為止。
難怪呢期美軍捕曬係呢邊
你將個問題套返落Popo到就會明
到第日光復咗 但係Popo原版人馬過渡
係咪又可以話「香港政府漠視警政」「香港政府唔支持警察」?

由228開始一路嘅戒嚴時期 「國軍」所做嘅嘢只有比黑警更加過份
其實唔解散國軍唔會解決到個問題
人類好仲無停過食野 扑野 瞓覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞