美國《外交政策》震撼報導:台軍有強大美國武器,卻有災難性後勤問題

217 回覆
217 Like 8 Dislike
https://foreignpolicy.com/2020/08/20/taiwan-military-flashy-american-weapons-no-ammo/
呢篇野係由美國期刊《外交政策》登出,唔係環時寫,所以大家唔洗搶住屌
今年4月有位台兵自殺,自殺理由係位士兵被長官迫自費買零件維修軍備,呢單新聞揭發台軍後勤問題非常嚴重
作者係台灣人,訪問咗唔少前軍方既人,部份更願意出名,因為佢地都好睇唔過眼台軍目前既問題
如果你覺得接下黎睇既野好難接受,要記住台灣人仍然有唔少華人陋習

**

《外交政策》原文重點:
*台軍後勤問題源於90年代~00年代初期,政府為咗縮減軍隊規模,軍部又唔願意縮減人手,結果就向後勤開刀,引致大量軍備無足夠經費維修
*因為人手問題,士兵訓練咗幾個月,就會被指派去維修軍備,但佢地唔識維修,就算想維修,都根本無零件維修(長官要求佢地自費購買),結果佢地唯有偽造文書,聲稱軍備完好,久而久之,成個台軍根本無幾多軍備係完全正常(台軍演習成日出意外既原因之一)
*台軍可能只有三成坦克係能夠正常運作
*美軍220萬服役及後備役軍隊,有為數140萬平民做後勤。相反,台軍後勤人手缺乏,台軍15萬士兵,只有8000平民做後勤
*民進黨國防部長只顧做公關,忽略由國民黨執政後留落黎既種種軍隊問題,經費去晒買美國武器做show,後勤問題無人理
小英政府口講話要靠自己抵擋共軍,但心裡其實都係失敗主義,認為共軍打黎的話根本無法抵抗,做下樣抵抗就夠,做樣做到美國肯黎打救台灣
*以上想法令到政府根本無決心改善台軍種種問題,只希望買多幾件美國軍備,就可以阻嚇共軍進擊

**

下面係台灣新聞網站既轉載報導
https://www.ettoday.net/news/20200822/1790517.htm

美國國防安全合作局(DSCA)日前發布對台出售6.2億美元(約182億台幣)的愛國者三型飛彈延壽案,是台美雙方最新的軍售合作案,但是台灣的獨立記者黃柏彰(PAUL HUANG)投書《外交政策》表示,政客用納稅人稅金購買炫目的美式武器,但實際上軍隊的後勤卻面臨糟糕的狀況,甚至面臨彈藥短缺的窘境。

一位退役的黃姓上校接受《外交政策》訪問說,這些數字是毫無價值的,沒有任何現實的依據,國軍很可能不知道有多少戰車或火砲具備執行任務的能力,即使是最底層的士兵,捏造數字也是很常見的,這樣長官就可以呈現出軍容壯盛的樣子,以取悅高層和政客。

**

延伸閱讀—黃竣民:秀肌肉的「漢光演習」還是自曝其短的「演戲」?
https://forum.ettoday.net/news/1757003
日前海軍陸戰隊在預演時傳出了翻艇的人員傷亡不幸事件,讓一位曾任國安會高階幕僚直接公開以「我們軍隊的訓練,長期以來大多是為了『表演需求』;漢光演習就是每年最大場的表演…
對香港人既啟示有兩點
第一,唔好以為台軍真係頂得住共軍
第二,如果你決定移民台灣,要考慮清楚,共軍侵台情況下,因為台軍積弱,共軍可能極速就佔領全台灣,令到美國黎唔切幫手。一旦台灣完全淪陷,美國其實好難再搶返台灣
唔撚係呀?
起碼係有人留意到問題 亦講出黎

好事黎

反正台軍點樣準備 應該都唔到我地干預
咁中蟈仲唔快攻打台灣
保持三秒距離
美帝同鄰國相反 鍾意吹到敵人好勁 自己好廢咁
美國同國會拎軍費就要咁做
但依家係講緊台軍問題,而且呢類問題係直接同好多軍演意外有關
台軍又好似真係雞雞地
成日出醜聞又冇打過仗,家下當4個月兵就OK
台仔去當兵好似去渡假咁
叫佢地學以色列
站喺中國立場,中國唔係驚自己打唔到台灣,而係驚攻打台灣後,重演一次8964既國際杯葛
但同時,中國共產黨全人都深信台灣係一定要拎返,再加上習近平位置開始不穩,為咗滿足軍方去鞏固地位,習近平隨時會力排眾議直接開火
CIA前副局長Larry Diamond前幾日就講過,中國有機會喺一月襯美國交放權力期間攻台
以色列有大量實戰經驗,台軍好難比
台灣人自己討論共軍真係打到黎可以頂到幾耐
香港人唔好咁撚蠢啦 | FC都唔做就科水 黃圈d錢咁易水架咩
https://lih.kg/2169686
其實唔係好明點樣黎唔切
而家美軍就係圍住台灣演習,就係已經有軍隊係到
中國要想極速打完要出幾多軍力?大規模出擊美國會唔知?
就算美國先頭部隊唔夠,共軍要擊退人真係佔領台灣都要開炮打美軍wo
咁樣向美國開左第一炮,就已經唔係台唔台灣問題,係正式向美開打啦
摺被得天下
當台仔真係弱雞到咁
美帝係沖繩飛過來都係一個鐘內
唔信大陸可以短時間攻破台灣
要睇埋政治上究竟點處理,美軍未必直接登台協防可能只提供火力支援
要記住目前美國係無絕對義務要守台灣,到最近先開始有議員提出要明文規定美國必需防守台灣

早前美國就推演咗2030年美國支援日本抵抗中國海軍既情況
即使美軍同日本有防衛協議,初期美軍都係唔會直接攻擊共軍,只係為日本海軍提供神盾艦攔截共軍導彈
https://foreignpolicy.com/2020/08/07/slaughter-in-the-east-china-sea/
The American rules are to support Japan—with which the United States has a defense pact—while avoiding combat with Chinese forces. For Chinese commanders, the orders are to attack any Japanese forces entering the exclusion zone without hitting American targets.
豪不意外

台軍前身係國民黨嘅私軍, 但國民黨下台後, 國軍要玩軍隊國家化, 咁當時好多國軍高層不被民進黨所信任而退役, 之後兩黨輸流上台都要討好選民同慳錢, 於是玩到台軍唔拖唔水, 訓練戰術裝備樣樣落後, 冇軍費冇前途, 後勤冇肉食就當然冇人管理

所以台灣所謂全球防空導彈密度高地嘅地方, 當中大把SAM都係幾十年前嘅美國舊式鷹式導彈, PAC只有少數, 開戰時真係可以射到嘅都唔知有冇1/3, 唔好再講雷達work唔work, 有冇抗電子干擾能力...
你假設緊美國政府一定會即時以軍事回應
邊個知美國政府會唔會拖一拖,希望有其他辦法制止中國先
民主國家要出兵,唔係總統話要出就出
台灣關係法亦都無寫明美國一定要防衛台灣
《臺灣關係法》並不保證美國會在中華人民共和國襲擊或入侵台灣時進行軍事干預,但也沒有明令放棄它,因為該法的主要目的是確保總統不會單方面改變美國的台灣政策。美國的政策被稱為「戰略模糊(英語:Strategic ambiguity)」,它的目的是阻止台灣單方面宣布獨立,並阻止中華人民共和國單方面統一台灣。該法案規定:「美國將向台灣提供必要數量的防衛物資及技術服務,以使台灣能夠維持足夠的自衛能力。」但是,有關美國將向台灣提供的防衛物資及服務的種類及數量的決定將由總統和國會決定。
其實係
如果真係好似段文咁既話 真係未必捱到幾日
如果支那旗插左係台灣本土 美國唔會願意打登陸戰反攻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞