美國《外交政策》震撼報導:台軍有強大美國武器,卻有災難性後勤問題

217 回覆
217 Like 8 Dislike
台灣已經講左係守到美軍黎
華人劣根性幾百年都改變唔到
當年伊拉克一樣係科威特插旗啦,美軍一樣趕番薩達姆番屋企啦!只要有利美國佢一定唔會手軟
軍費的確係貴,所以應該幫台灣同各國貿易賺錢,唔係下下都要靠美國,年年咁燒錢都唔掂
真係事實

台灣軍備唔差 而且有晒部署
淨係個9000部Humvee改緊做飛彈發射車已經有排玩
但係台灣維護同單位訓練出奇地差
呢點連台灣人都成日屌
現代戰爭
但土共應該無追上時代嘅步伐
呢個大敵嚟
任都未上就話唔會插手香港台灣新彊問題
咁唔該快啲改善
伊拉克同大陸軍事實力差咁遠
都好似聽過吓

但係問題係出喺邊度
大家知唔知台仔啲軍備幾十年冇update過咁濟
戰機都話有f-16不過成廿年歷史
戰車仲on9用緊啲越戰時代嘅貨
連手槍都係古董級
最有威脅嘅咪得天弓同雄三 但點會比得上支那嘅數量
真係唔怕得罪講句
台灣邊到有咁多錢買到美國既飛機大炮返黎
佢地本土經濟都唔係話十分好
普通人搵台幣100k已經叫高收入
你以為攻佔左台後,全世界會當無事發生?? 美國趕唔切另一回事,攻佔左之後你要計算全世界出兵既話,你中國承唔承受得起
除咗浸透戰 經濟戰 核戰
台灣根本無得輸

F-16V 208架
T-5 66架
P-3 12架
TIFV 300架
Humvee 9000架
M1A2T 108架
M109A6 325架
新舊役加埋SF 190艘艦艇

依家美國仲話學南韓日本新加坡咁駐軍
樓主「台軍」前「台軍」後,唔知仲以為睇緊大陸網站啲評述

中華民國國軍裝備妥善率低嘅問題,其實有兩個根本原因:
一、台灣海島氣候潮濕、鹽度高,精密零件非常容易損壞。
二、國際政治壓力令國軍難以取得進口武器零件,當中最顯著嘅例子就係法製幻象戰機,所以國軍空防重任基本上依賴F-16搭配自製IDF經國號戰機。

至於政治層面所產生嘅問題,呢隻鑊民進黨真係實至名歸,連蔡英文喺2019年都承認「國軍過去和民進黨不親」。

民進黨因為意識形態因素長期敵視國軍(陸軍源起廣州黃埔、空軍源起杭州筧橋,九三軍人節來自抗日勝利、八一四空軍節來自抗日空戰大捷⋯⋯),去到2014年洪仲丘案達到頂峰,聯合民間極力攻擊國軍、「國防布」,係去到2016年民進黨再次執政之後,蔡英文先識得話自己係「國軍最大靠山」,然後轉身射個三分波削減軍人退撫待遇,你話軍隊中人邊個信你。
依家叫好少少 買起咗亞太區F-16維修中心
又或者咁講
要中國唔出兵嘅話
台灣可能要重新擁有核武
+1
我諗全世界都好奇 中國空軍基本上冇咩實戰經驗+支那戰機既實戰能力去到邊
點睇都係甲午戰爭北洋艦隊咁
唔覺會極速佔領到制霸+美國唔幫手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞