移民失敗風向撚係咁話去英國乞食

420 回覆
437 Like 44 Dislike
以你既標準所謂金錢至上既就係屌,以前啲人仲金錢至上喎,點解你唔屌埋?

學你話齋97淪陷之後就無三權分立啦,廿三年前唔反抗剩係搵錢果班仲唔係最大責任咩?

我又真係唔想鬥黃鬥乜鬥物,不過真係想問下閣下做過啲乜嘢令到你覺得自己有資格屌人地無做過野
三權分立其實由香港開埠到而家都冇存在過

其實由八十年代香港經濟起飛開始直至今時今日,好多人剩係掛住搵錢,唔會諗下點樣個社會變得更民主、更自由、更好嘅,日積月累之下攪到香港今日咁。香港回歸到而家都做唔到解殖,成個社會同制度仍然係殖民地狀態。

呢種人一路都掛住搵錢,到今日殺到埋身就拍拍蘿柚走
香港就唔洗乞食
80年後出生既人都幾陰公
面對97前後 價值觀極端改變
面對本土 新移民視香港為踏腳石 跳板既中老年(唔好搞咁多事,缺乏香港民族意識)
最後搞到走難都變成拉鋸戰
現實客觀環境下香港人根本冇得揀
香港今次應該係最後一波移民難民潮
國際對香港民族都算係仁至義盡
唔期望打到熱戰
反正中共唔會理會對人民大量死亡幾慘幾喪
但呢段期間絕對可以溫水煮蛙式沖淡香港本土意識
走難都講左幾個月了
你肯定之後香港環境無變就係

Btw freedom not free
你睇呢個post都仲有人覺得香港之後仲搵到錢 / 仲有得救就知點解會拉鋸

根本打唔打熱戰都要走,個形勢就係一係支共極權玩落去,一係美國玩爛香港,再唔係就開拖,三個結局都係唔應該留,我唔明點解有人會心存僥倖

當然唔排除有人會覺得有第四個結局:香港繼續繁榮安定,国家繼續勤大,世界和平
香港搵40k嘅英國唔可能25-30k都冇啦
讀緊書屋企人唔走嘅可以點
無技能+20萬cash
英文做到日常溝通
過到做廚房得唔得
英國有資產增值稅,倫敦外仲有咁多其他細town 。升嚟交稅咩
過咗18歲 已經返緊工
得老豆有bno
係唔係無得移民?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞