移民失敗風向撚係咁話去英國乞食

420 回覆
437 Like 44 Dislike
正路咁租要既。

一係租share house,四個三唔識七既人住sharehouse,共用廁所/廚房
即係同香港d劏房戶咁囉

倫敦share house劏房每週約1500蚊港紙,即係同香港差唔多價囉。

不嬲倫敦個樓價拍得住香港,揾工一定係大城市先多,近郊無乜工是常識吧
其實錯唔得哂
專業人士係香港既起薪隨時已經係英國同樣職業既人既平均收入
仲未計英國高稅
加埋你既專業資格未必受英國認可
下年年頭一家大細去
其實英國唔似香港人咁日日出街食or外賣
如果依加自己一個人係果到住冇任何人幫又冇資產真係會死
以英國人口增長土地面積,就算兩百萬人過去再加上香港人都唔係咁熱愛生仔,其實唔會太影響到個供需,不過唔排除又迫曬係倫敦
其實都要最少租某個week數,我印象暫時睇過有間最少租18week 不過佢主要對象for留學生,係地理位置上都係近學校離downtown 好遙遠
利申:oxford
唔洗倫敦,我嚟緊去Oxford 睇過都近呢個價,around 160 磅一星期
根本你呢種人驚留喺香港搵唔到錢姐
到時你search 移民兩個字。聽朝國安署拍你門捉你入集中營lu
有人話Liverpool好雜周街搶嘢黑警唔理,係咪真?
怪人走都唔屌個政府

個現實係響香港搵到幾多都無用,而家三權分立+言論自由 = 四大皆空,遲下連監控碼同出境自由都無既時候,記得再慢慢諗響香港搵幾多錢啦
其他好多香港人都係停留係自己個comfort zone 度

好難擺脫,口講移,但係:

1冇錢,唔洗講

2有錢,都要睇定d,唔做白老鼠

3有錢有guts,一早移jor,唔洗等你講
Ching 你呢一刻覺唔覺得「法治已死」?
Liverpool 火車站一出去你就見到

成街都R爛腳
我係有錢有樓都唔想走喎
大叫「我好撚愛香港」,然後走。反智
移唔移都好 唔好因爲人地講ge野動搖諗法

你自己做下search 功課睇下個邊環境點 每一步都要諗下點行 再平衡下唔同方面

移民 唔應該係個好趕 咩都冇準備下做ge決定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞