移民失敗風向撚係咁話去英國乞食

420 回覆
437 Like 44 Dislike
其實律政司介入私人檢控係制度一直以來賦予嘅權力制度由頭到尾到冇變過
發完夢未,畀盡5萬on9失敗逃兵撚會過去
只係律政司變左
係香港打咩工都似坐監
冇自由咩都假
其實唔係律政司變左,而係黎到反修例運動,出現私人檢控,律政司先有機會運用呢項權力
我做獄卒,你..................
明白晒
唔怪得楊岳橋咁有信心講OMDB
Bob 叔炒開都唔睇好,英國仲有堆增值稅,都係個句,炒樓發左唔駛同人講,仆街就唔好喊。
你將當年D人同你件柒頭比?
私人檢控唔係新鮮野
1996年至2013年間共有51宗私人檢控獲批,律政司介入並中止的案件只有兩宗。

汁: https://news.now.com/home/local/player?newsId=402531
但制度上係容許律政司咁做,而呢個制度一直存在,只係律政司有權用唔用嘅問題。

如果話法治已死,我會話香港嘅所謂法治制度一直係咁
屌咪即係一國一制,仲衰撚過送中
如果中國大陸有真正民主自由=到時一國一制有咩問題?
咁就唔係
有機會運用呢項權力

法治 唔同 法律(你所講既法治制度)
即係制度上容許律政司可以隨時運用呢行權力,並唔係律政司突然破壞法治
建議立即緊急法 一國一制

一國兩制? 一國兩個相同既制度
50年不變? 50年唔係絕對既不變
5毛, block咗10世
但要踏出第一步真係好難
隔離po話send 2000份CV連清潔都搵唔到

其實有無人打算真係過英國?
https://lih.kg/qzkQrOX
張建宗咪一樣叫大學生洗碗,你估香港好好境咩

老實喎,去到英國樂觀既都一早預咗要坐三個月至半年先搵到野做,悲觀啲可能係半年up

我自己已經預係乜撚都要做,但求有收入,如果仲抱住要搵返自己果行,白領果啲可以要再預算更多時間先搵到

不過我覺得要考慮既問題係香港半年後咩環境都未知,進一步惡化既機會點都大過英國,有時有啲野等佢發生咗先諗走就未必走得到

之前有巴打舉例柏林圍牆,其實我幾認同,講緊香港仲要無陸路走,水路同飛機又無既話,要唔俾香港人走既仲易過當年柏林
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞