[年經] 認真討論跑online既成功因素

216 回覆
84 Like 10 Dislike
利申先,06年左右玩過一排,後黎到上年又玩過一排。
是咁的,
香港既online game多數都捱唔到多過三年
而跑online可以係呢種環境下營運到第11個年頭。
認真諗過跑online到底有乜野因素令佢咁成功
第一,玩法簡單易上手。玩過既人都知佢玩法真係好簡單,純粹地跑跑跳跳,當然後黎發展出各種各樣既技巧,好似係咩DJ、咩零秒爆氣之類,但就係因為呢啲技巧都好易上手,所以吸引到男女老少加入,我真係聽過有好多三四十歲既師奶會玩,信不信由你。
第二,故事、角色造型新鮮,帶比玩家同其他game唔同既遊玩感受。其他game好似係咩曙光咩天龍等等離不開都係打怪練裝升lv刷副本,但跑online個設定已經令佢係眾多遊戲中脫穎而出,而且佢有好多好多唔同既衫衫褲褲仲有練金裝等等都令好多玩家樂此不疲,日以繼夜將自己既角色打扮。
第三,遊戲平衡。呢樣野由我講應該唔太公平,跑online發展至今日好似多左好多人洗經洗卡,我都聽過朋友講話依加靠洗經一兩日就上到魔鞋,諗返以前你升到飛鞋級已經好勁,而且早期佢要你有卡先可以組合出有能力加乘既裝備,變相唔會令港幣戰士屈機,當然今日我都對呢一點有保留。
第四,諗到再講。

夢之歷險都十年啦
以前bug全紅裝4怒玩危機爆D人
宣傳勁
鄧麗欣,張敬軒
估唔到跑都可以咁好玩
Fantasy tale
舊時game考技術 同一大至朋友玩 設計幾新
課金都係skin

的確,佢個30人競賽設計真係好正,當年1.6 咁成功唔多唔少都係玩技術,當然後期一大堆小學雞玩Zombie同 JB場真係好撚悶
1.6魔獸mod都好撚正 揀人類好似可以飛到好撚高

以前玩章魚同鯊魚都好正 不斷見一大班人被淘汰 自己去到終點 或許同另一個人鬥 真係好正

以前好撚鐘意玩蜥蜴場 真係好撚正 成班frd玩雪女場都好正

窮撚空裝打蜜蜂裝
練技術一流

早排又登入過玩左幾鋪 屌你依加玩30人場比人撞到飛天 無裝點撚樣玩
btw玩技術一定係超跳場
課金都係skin

的確,佢個30人競賽設計真係好正,當年1.6 咁成功唔多唔少都係玩技術,當然後期一大堆小學雞玩Zombie同 JB場真係好撚悶

以前玩章魚同鯊魚都好正 不斷見一大班人被淘汰 自己去到終點 或許同另一個人鬥 真係好正

400米個運動場 玩到全程都喪爆氣好正 初初壓小學雞 後期高手就鬥技術 同章魚一樣 你用多左氣/行錯 就輸左個第一

乜撚野叫全紅裝4怒 岩岩上中學?
仲有厹場
簡危空裝反10石綠區爆 輕鬆打爆班課金仔
講笑 反石個位成班怒狗頂撚住曬
空裝玩左好多年
鍾意遊戲模式
唔使打怪洗經做無聊野
山羊裝 蜜蜂裝
山羊裝 蜜蜂裝

蜜蜂裝入30人場

乜撚野叫全紅裝4怒 岩岩上中學?

全紅雅林bug裝四吓爆氣

可能我年紀大 完全唔知清講緊乜 梳
最鐘意玩大白 練dj既好場地 以前經常係大白接力流連
空裝玩左好多年
鍾意遊戲模式
唔使打怪洗經做無聊野

最近幾年出嘅活動全部唔係要你課金就係要你瘋狂刷
講成功,我覺得係楓之谷,制作認真,bgm好聽又經典
懷念以前D online game
打怪升lv
無指定副本
搶場殺人
仲有會戰

清講個兩樣野 RO完全屌打楓之谷喎
課金都係skin

窮撚空裝打蜜蜂裝
練技術一流

早排又登入過玩左幾鋪 屌你依加玩30人場比人撞到飛天 無裝點撚樣玩
btw玩技術一定係超跳場

超跳場未輸過
以前興接力場掛機洗經嗰陣
我得意到同個朋友嘈
我話洗經洗到咁高lv都冇意義
洗到咁高lv但因為冇技術而係街場輸比低lv好冇臉

所以我諗佢係等級系統都設計得幾好
彩虹七隻色加上飛鞋以上既設計對細路嚟講夠晒威

清講個兩樣野 RO完全屌打楓之谷喎

可能我剩玩過楓之谷呢隻rpg, 人物角色可愛都係隻game一大特色
蜥蜴叔叔 章魚爸爸呢啲30人競賽真係唔會厭 就算瘋狂lag都好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞