[年經] 認真討論跑online既成功因素

216 回覆
84 Like 10 Dislike
利申先,06年左右玩過一排,後黎到上年又玩過一排。
是咁的,
香港既online game多數都捱唔到多過三年
而跑online可以係呢種環境下營運到第11個年頭。
認真諗過跑online到底有乜野因素令佢咁成功
第一,玩法簡單易上手。玩過既人都知佢玩法真係好簡單,純粹地跑跑跳跳,當然後黎發展出各種各樣既技巧,好似係咩DJ、咩零秒爆氣之類,但就係因為呢啲技巧都好易上手,所以吸引到男女老少加入,我真係聽過有好多三四十歲既師奶會玩,信不信由你。
第二,故事、角色造型新鮮,帶比玩家同其他game唔同既遊玩感受。其他game好似係咩曙光咩天龍等等離不開都係打怪練裝升lv刷副本,但跑online個設定已經令佢係眾多遊戲中脫穎而出,而且佢有好多好多唔同既衫衫褲褲仲有練金裝等等都令好多玩家樂此不疲,日以繼夜將自己既角色打扮。
第三,遊戲平衡。呢樣野由我講應該唔太公平,跑online發展至今日好似多左好多人洗經洗卡,我都聽過朋友講話依加靠洗經一兩日就上到魔鞋,諗返以前你升到飛鞋級已經好勁,而且早期佢要你有卡先可以組合出有能力加乘既裝備,變相唔會令港幣戰士屈機,當然今日我都對呢一點有保留。
第四,諗到再講。
毒撚無人理
舊時game考技術 同一大至朋友玩 設計幾新
課金都係skin
頂到咁耐係因為仲有好多白痴每個月課幾千銀落去姐
btw第3點
btw第3點

咪講左有保留 Reading Ling U ?
第三點係仲玩緊蜜蜂裝嗰陣就岩既
多女玩 真係溝到女
第一代課金game
課金都係skin

的確,佢個30人競賽設計真係好正,當年1.6 咁成功唔多唔少都係玩技術,當然後期一大堆小學雞玩Zombie同 JB場真係好撚悶
1.6魔獸mod都好撚正 揀人類好似可以飛到好撚高
有新鮮感

不過好多game係一開學變成死城
跑online成功因素除左係咁搵d歌手黎唱歌之餘又整個角色比佢之外...

仲有d乜 完全唔覺得佢成功

係依加隻隻game唔夠三年就收皮黎講 佢算成功
跑online成功因素除左係咁搵d歌手黎唱歌之餘又整個角色比佢之外...

仲有d乜 完全唔覺得佢成功

當其他online game收曬皮,而佢仲做緊,仲要keep住更新,咁都唔叫成功?
唔通下下lol咁世界賽先成功咩
我依家都仲有成日玩
btw第3點

咪講左有保留 Reading Ling U ?

唔係
啲錬金要用點唔緊要
但係要鍊金又要用點修理
跟住又要擦級數
要瘋狂課金

但玩得最開心係蜴翼場
記石儲怒 玩技術
跟住由唔識玩dr hell
練到跑到一圈個地點
課金都係skin

的確,佢個30人競賽設計真係好正,當年1.6 咁成功唔多唔少都係玩技術,當然後期一大堆小學雞玩Zombie同 JB場真係好撚悶

以前玩章魚同鯊魚都好正 不斷見一大班人被淘汰 自己去到終點 或許同另一個人鬥 真係好正
課金都係skin

以前玩章魚同鯊魚都好正 不斷見一大班人被淘汰 自己去到終點 或許同另一個人鬥 真係好正

之後啊拉丁定唔知咩果堆已經冇咁好玩 太多花款 雪女 都玩到悶 章魚成功係你要顧前後 同埋競速係向後行 其實真係幾好創意

之後都玩到爛 又咩女神果堆
買錬金要用點唔緊要
但係又要用點修理
跟住又要擦級數
要瘋狂課金

但玩得最開心係蜴翼場
記石儲怒 玩技術
跟住由唔識玩dr hell
練到跑到一圈個地點
課金都係skin

以前好撚鐘意玩蜥蜴場 真係好撚正 成班frd玩雪女場都好正
仲有當年online game都仲係初期
所以跑online生在對的年代
你睇下而家先出online game有冇人玩
同埋冇史塔肥應該冇咁紅
有次行荷李活見到跑online搞活動,勁多小學雞

仲有搞現場活動 睇黎跑online幫戲谷呢間公司賺左唔少錢
課金都係skin

以前好撚鐘意玩蜥蜴場 真係好撚正 成班frd玩雪女場都好正

窮撚空裝打蜜蜂裝
練技術一流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞