asso入大學個機制真係好唔透明...

255 回覆
90 Like 23 Dislike
GPA 3.2 DSE eng lv4
GPA 3.4~3.7 DSE eng lv2-3

前者會收到Offersss
後者話唔埋1個OFFER都無

利申我啲FD係後者

正路
報nonju都唔考ielts洗底係玩命

唔好鳩up
space cgpa3.5x 英文3 報4間u全部有offer

最高priority dse 4(gpa3.2就得)
跟住 3 (3.5就得
跟住2(話知你4.5定4.3都唔鳩理你

利申 以上計法應該係bba科
所以就算同u唔同dept都會唔同玩法

dse最低要求都3322啦 中英文2左都去retake架啦
邊有人咁on9仲拎住個中英文2去報u

中文2有咩問題?利申中文2入ust,睇中文得hku,cu。英文冇三就真係皮已收啦

中英文retake補返個3一來係報nonjupas 二來係萬一無書讀中英文合格都唔會咁柒呀嘛
老實講
Jupas已經係香港僅有最公平機制咁滯

其實都係 大家考同一個試去爭
點都公平過asso 淨係cccu cc同space既3.5已經唔一樣
最近又到左asso學生面試既季節
真係太多太多個案係明明GPA差不多
但只係因為天時地利人和,一個人有offer另一個又冇

又或者明明係有d人好有心想入大學
GPA可能只係低人少少,但已經連interview既機會都冇
反而D平時串串貢、賤賤格格既就入到一d幫助人既職業既degree

以前我都冇真係感受到依d既唔透明同唔公平
依家真係深深咁體會到

係唔公平架 有咩想知
利申asso 上degree, 係大學部門工作過

點樣唔公平法
到底點解安排offer同埋interview架...
dse分仲會唔會睇...
乜野人最容易收到offer?
你知道左呢個真相之後 玩多次non ju會有咩唔同
intern working experience呢d係咪好minor?
sry 好多野問
老實講

點都公平過asso 淨係cccu cc同space既3.5已經唔一樣

Space好似派grade派到痴線

GPA可能只係低人少少,但已經連interview既機會都冇
反而D平時串串貢、賤賤格格既就入到一d幫助人既職業既degree

依家真係深深咁體會到

係唔公平架 有咩想知

點樣唔公平法
intern working experience呢d係咪好minor?
sry 好多野問

靠運,講真

依家真係深深咁體會到

係唔公平架 有咩想知

點樣唔公平法
sry 好多野問

有d科係唔收高gpa既人,係好仆街,要你自己打電話/walk in佢地office/email先睬你。
原因係我比左offer你,你咁高分,擺明唔要,點解唔收d普普通通又有心讀既人。

依家真係深深咁體會到

係唔公平架 有咩想知

點樣唔公平法
sry 好多野問

有d科係唔收高gpa既人,係好仆街,要你自己打電話/walk in佢地office/email先睬你。
原因係我比左offer你,你咁高分,擺明唔要,點解唔收d普普通通又有心讀既人。

你諗多咗啦
事實上係好多科根本就唔想收asshole仔
但被迫住要收
所以in都費時 是9旦喺張asshole名單度圈幾個人就算
即係我全部科拎A就4/4.5,仲廢過3.6/4啦係咪

4.5難拎到仆街

a+整黎真係幾on9下,搞到d A睇落好似好廢咁

上到u拎唔少A+ 當年讀間野最多得A 真係有d後悔

講真做prof點會唔知咩事 總有派grade/killer
所以嗰零點幾根本唔重要 in完差唔多咪亂篤囉
老實講

其實重有件叫bucie好多人入u 但無人理

依家真係深深咁體會到

係唔公平架 有咩想知

點樣唔公平法
sry 好多野問

你諗多咗啦
事實上係好多科根本就唔想收asshole仔
但被迫住要收
所以in都費時 是9旦喺張asshole名單度圈幾個人就算

你就諗多左。

唔收學生點賺錢?
老實講

呢間以前派grade 派到比professor 打折。
你估個過程真係咁認真咩
個professor咪又係望住個list求其揀

利申聽師兄講
你估個過程真係咁認真咩
個professor咪又係望住個list求其揀

利申聽師兄講

Asshole仔
老實講

呢間以前派grade 派到比professor 打折。

而家緊到仆街。一班20人 15個b-
ive仔唔使in直入U
利申:Civil
asso仔好鍾意打飛機話自己間學店派grade派得緊

其實唔可以話邊間緊同鬆。。。應該係睇科
啱啊 non-ju機制唔透明 professor玩哂
GPA係大部分科都只係入場券 靠interview入啦各位

不能同意更多 當年讀ive都成日覺得ive派grade派得好緊 事實係75分已經A.

Fd 3.2 無in 入左。。。。。

Fd 3.2 無in 入左。。。。。

咩科咁有趣
連登無野多垃圾asso仔hd仔就最撚多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞