asso入大學個機制真係好唔透明...

255 回覆
90 Like 23 Dislike
GPA 3.2 DSE eng lv4
GPA 3.4~3.7 DSE eng lv2-3

前者會收到Offersss
後者話唔埋1個OFFER都無

利申我啲FD係後者

正路
報nonju都唔考ielts洗底係玩命

唔好鳩up
space cgpa3.5x 英文3 報4間u全部有offer

利申我啲FD係後者

正路

唔好鳩up
space cgpa3.5x 英文3 報4間u全部有offer

最高priority dse 4(gpa3.2就得)
跟住 3 (3.5就得
跟住2(話知你4.5定4.3都唔鳩理你

利申 以上計法應該係bba科
所以就算同u唔同dept都會唔同玩法

利申我啲FD係後者

正路

唔好鳩up

跟住 3 (3.5就得

dse最低要求都3322啦 中英文2左都去retake架啦
邊有人咁on9仲拎住個中英文2去報u

低少少都係低 你話你gpa爆4無offer就話姐

係大學班人眼中你ASSO果0.1 0.2 0.3 冇乜分別

有D ASSO派GRADE派得太勁

邊間派grade講黎聽下
你敢話hkcc派grade就屌你老母
考試滿分拎A+好合理

同poly hd比下先
利申 前poly hd

Hkcc 有溫下書b+以上無難度
Polyhd 係慘d 同大學生讀

俾分standard同degree 一樣

不過咁poly hd過3都會有機有offer
班大學唔係真係完全on9的

3.2 穩ugc 好似係

利申我啲FD係後者

正路

唔好鳩up

跟住 3 (3.5就得

中文2有咩問題?利申中文2入ust,睇中文得hku,cu。英文冇三就真係皮已收啦
不用分那麼細,asso仔都是垃圾

狗眼

低少少都係低 你話你gpa爆4無offer就話姐

係大學班人眼中你ASSO果0.1 0.2 0.3 冇乜分別

有D ASSO派GRADE派得太勁

邊間派grade講黎聽下
你敢話hkcc派grade就屌你老母
考試滿分拎A+好合理

同poly hd比下先
利申 前poly hd

Hkcc 有溫下書b+以上無難度
Polyhd 係慘d 同大學生讀

俾分standard同degree 一樣

不過咁poly hd過3都會有機有offer
班大學唔係真係完全on9的

3.2 穩ugc 好似係

CIVIL 3就有

利申我啲FD係後者

正路

唔好鳩up

跟住 3 (3.5就得

中文2有咩問題?利申中文2入ust,睇中文得hku,cu。英文冇三就真係皮已收啦

exact7ly 英文》中文n倍
但的確有人英文得2又唔考ielts走去報nonju
其實某八大會首先睇你dse eng/ ielts再排你gpa
Dse 4 gpa3.2 vs Dse 3 gpa3.5都會揀前者先
所以記得考返個ielts (7=dse4, 6=3) 所以就算你gpa4.3 但dse得2都係收皮
根據某econ finance dept標準

利申9up

睇你報邊間u啦 ,poly city 都會收dse eng 2嘅人

city 下年唔收la
最近又到左asso學生面試既季節
真係太多太多個案係明明GPA差不多
但只係因為天時地利人和,一個人有offer另一個又冇

又或者明明係有d人好有心想入大學
GPA可能只係低人少少,但已經連interview既機會都冇
反而D平時串串貢、賤賤格格既就入到一d幫助人既職業既degree

以前我都冇真係感受到依d既唔透明同唔公平
依家真係深深咁體會到

其他唔知 依句真係好撚同意
當我仲等緊條仆街比天收既時候
佢竟然入撚左nursing
條仆街冇可能有積德
當然幾年過去 佢有咩改變我唔會知

GPA可能只係低人少少,但已經連interview既機會都冇
反而D平時串串貢、賤賤格格既就入到一d幫助人既職業既degree

依家真係深深咁體會到

其他唔知 依句真係好撚同意
當我仲等緊條仆街比天收既時候
佢竟然入撚左nursing
條仆街冇可能有積德
當然幾年過去 佢有咩改變我唔會知

最應該比天收嘅咪就係你班asshole仔囉
辣殺仲要走後門入u拖低整體大學生素質
真係不要臉
不嬲interview呢家野人夾人
咩叫gpa低少少?
讀唔掂就認咗佢,出來揾工啦。
最撚透明既jupus都玩唔掂就唔好有咁多要求

正解
比班辣殺asshole仔走後門呃到學位先最唔公平

岩呀,仲要升返上year3,同jupas同屆一齊grad
但淨係讀2年就得,gpa都易d拉高
老實講 之前見academic advisor
睇得出佢係唔想收asshole 仔
唔係政府迫佢地收佢收多d non-local 唔好
橫掂都係屎佢地揀人當然求尻其
面試interview 題目都係前一刻上網求其搵
有個同year asso 入黎嘅同我講佢in 果陣個professor 叫佢自己諗題目都有
根本人地就wfc 不要看自己那麼大

利申我啲FD係後者

正路

唔好鳩up

咁你咪好撚叻
見呢個post好多人都好古怪
又話咩人地平時串串貢都入到
又幻想到自己interview一定好過人咁
老老竇竇
剩係呢種咁既思維模式已經睇得出你程度高極有限啦
Asso兩年時間係比你反省同做好自己既最後機會
利申:拎晒三大,polyu同shitty既offer

我讀到科科都A range咁濟 班jupas只係求過3 讀多兩年咪一樣高過你
老實講 之前見academic advisor
睇得出佢係唔想收asshole 仔
唔係政府迫佢地收佢收多d non-local 唔好
橫掂都係屎佢地揀人當然求尻其
面試interview 題目都係前一刻上網求其搵
有個同year asso 入黎嘅同我講佢in 果陣個professor 叫佢自己諗題目都有
根本人地就wfc 不要看自己那麼大

邊間u咩科

我讀到科科都A range咁濟 班jupas只係求過3 讀多兩年咪一樣高過你

巧叻叻豬哦
點解你咁叻仲要讀asshole嘅

依家真係深深咁體會到

係唔公平架 有咩想知
利申asso 上degree, 係大學部門工作過

依家真係深深咁體會到

係唔公平架 有咩想知
利申asso 上degree, 係大學部門工作過

會睇樣?咸濕professor 多收靚女?
老實講
Jupas已經係香港僅有最公平機制咁滯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞