asso入大學個機制真係好唔透明...

255 回覆
90 Like 23 Dislike
學位越黎越多
人數越黎越小都入唔到😂😂😂
廢就廢啦
其實某八大會首先睇你dse eng/ ielts再排你gpa
Dse 4 gpa3.2 vs Dse 3 gpa3.5都會揀前者先
所以記得考返個ielts (7=dse4, 6=3) 所以就算你gpa4.3 但dse得2都係收皮
根據某econ finance dept標準

利申9up

大撚把英文2冇去考ielts都入到

實有架
n手飯囉

First round入都有。d大學唔知搞咩。

英文2放人去in都有,仲要係三大

乜野科先
好似ust engine乞食major咁啲offer尻派添

agger 樓上
巴打見識好廣

屌你溫書啦仆街
屌佢老味,DSE 入asso 果年sem1 3.8 apply shittyu 連interview都無。3.4左右ge A level apply就入撚晒
On撚799
cc eng yr1 3.7 都無hku in
其實某八大會首先睇你dse eng/ ielts再排你gpa
Dse 4 gpa3.2 vs Dse 3 gpa3.5都會揀前者先
所以記得考返個ielts (7=dse4, 6=3) 所以就算你gpa4.3 但dse得2都係收皮

利申9up

識人dse 2
重考都係2
無考ielts 入到ust

咁有啲真係要講運氣既,除左成績好比到你interview,更加要睇邊個人in你,又要睇咩u咩dept
因為同u唔同科都唔同玩法啦 (例如shitty 某啲文科in都唔洗in又唔理你hd/asso係咪related既都照收)
所以結論 考好dse/ielts再加gpa過3.2 再日行一善增加運氣啦

利申9up

睇你報邊間u啦 ,poly city 都會收dse eng 2嘅人
最近又到左asso學生面試既季節
真係太多太多個案係明明GPA差不多
但只係因為天時地利人和,一個人有offer另一個又冇

又或者明明係有d人好有心想入大學
GPA可能只係低人少少,但已經連interview既機會都冇
反而D平時串串貢、賤賤格格既就入到一d幫助人既職業既degree

以前我都冇真係感受到依d既唔透明同唔公平
依家真係深深咁體會到

低少少都係低 你話你gpa爆4無offer就話姐

係大學班人眼中你ASSO果0.1 0.2 0.3 冇乜分別

有D ASSO派GRADE派得太勁

agger
大學只要你meet咗requirement就係睇interview
反而有間8大唔收gpa太高既人
識人gpa 3.8要求個dept先有得in
engine/嘥銀時/nursing另計

大撚把無in 直收3.2
仲有英文
除非你讀理科 it
否則語文商科一律睇重英文
你覺得自己唔適合,英文較弱
咪揀其他科
如果你係都要讀 咪學好d英文囉
不過唔係你話自己有努力就係 你要證明比大學睇
你話你dse英文 考得唔好 唔緊要
你可以去考ielts 仲要一年內可以考無數咁多次
咁都考唔到仲話冇運氣?不如反省下啦

3.7就想入HKU
醒下啦
我同我D FD 3.9-4.0 咪有得IN HKU囉
最撚透明既jupus都玩唔掂就唔好有咁多要求

我唔係賴個制度,我當然知道jupas係最透明最公平
但唔係個個人都可以成功嘛
asso已經要再花多兩年時間
可能仲係GPA低人少少,面試又唔好彩就要接受兩個唔同既命運
甚至有唔少個案係高GPA既反而入唔到...但INTERVIEW又唔係差架wo

點解你可以咁on9? Gpa又低過人..面試又話唔好彩..人地樣樣都勁過你..點解唔係人地入

畀佢拎返揸沙啦
學位越黎越多
人數越黎越小都入唔到😂😂😂
廢就廢啦

3.7就想入HKU
醒下啦

Yr1 都係得3.7又咪攞出黎講喇

3.7就想入HKU
醒下啦

幾時既事先?
今年識人yr1 gpa 3.4冇M12 都有hku yr1 offer喎
學術成就
人同professor關係
面試表現
課外成就
application time
CC背景
科與科關係

係就係無咁透
但大部分科都係靠GPA
學術成就
面試表現
課外成就
CC背景
科與科關係

係就係無咁透
但大部分科都係靠GPA

重要每間嘅GPA底分都唔同 4 4.3 4.5
可能2.7/4勁過3.1/4.5。個2.7果個in都無
學術成就
面試表現
課外成就
CC背景
科與科關係

係就係無咁透
但大部分科都係靠GPA

底分 你on9夠未
即係我全部科拎A就4/4.5,仲廢過3.6/4啦係咪
當年cu in都唔in我
而家係hku讀pg
屌佢老味

3.7就想入HKU
醒下啦

巧叻叻
屌佢老味,DSE 入asso 果年sem1 3.8 apply shittyu 連interview都無。3.4左右ge A level apply就入撚晒
On撚799

個班alevel唔少入到去根本就唔係top個批

3.7就想入HKU
醒下啦

幾時既事先?
今年識人yr1 gpa 3.4冇M12 都有hku yr1 offer喎

今年dse少左人,hku要收夠人但唔想dse收低分左 所以今年濫收asso
我講個事實比你聽

當得三個位,十個差唔多條件
個Prof真係求期用手指篤個Mon同抽籤

咁就一世

利申有個friend做tutor,話prof講

都聽講過話咩隔行揀

3.7就想入HKU
醒下啦

幾時既事先?
今年識人yr1 gpa 3.4冇M12 都有hku yr1 offer

今年dse少左人,hku要收夠人但唔想dse收低分左 所以今年濫收asso

聞所未聞喎
more details?
學術成就
面試表現
課外成就
CC背景
科與科關係

係就係無咁透
但大部分科都係靠GPA

最仆街係佢地最高4.3/4.5 但transcript都係out of 4
學術成就
面試表現
課外成就
CC背景
科與科關係

係就係無咁透
但大部分科都係靠GPA

底分 你on9夠未

你永遠住公屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞