asso入大學個機制真係好唔透明...

255 回覆
90 Like 23 Dislike
即係我全部科拎A就4/4.5,仲廢過3.6/4啦係咪

4.5難拎到仆街

4.5難拎到仆街

a+整黎真係幾on9下,搞到d A睇落好似好廢咁
唔怪得咁多學生跳樓
香港人奚落人真係不遺餘力

4.5難拎到仆街

上到u拎唔少A+ 當年讀間野最多得A 真係有d後悔
唔怪得咁多學生跳樓

係有d 19仔現實搵唔到存在感 要靠網上踩人而已

4.5難拎到仆街

淨係jer住人地最高分係幾分 但又唔諗下拎唔拎到
0.5一個grade既risk大好多啦下話
就算我拎4.5/4.5都係出4你又唔講
所以話retake dse點都好過讀asso/hd, 當年我最後一年al冇得retake先走去讀hd

4.5難拎到仆街

咁你有一科4.5到 都拉高返唔少個cgpa啦
再者 拎到4.5/4.5先算啦

4.5難拎到仆街

咁你有一科4.5到 都拉高返唔少個cgpa啦
再者 拎到4.5/4.5先算啦

咁我一科考差兩個grade跌1.0
人地4.3跌兩個grade就0.6 比佢跌多個grade有突喎
唔怪得咁多學生跳樓

係有d 19仔現實搵唔到存在感 要靠網上踩人而已

唯有祝佢地呢生人都唔會遇到挫折
因為咁樣性格嘅人遇到挫折會好難受
佢會覺得周圍嘅人都笑鳩緊佢
其實u都係推d名單出黎收班asso仔

唔係政府逼佢地收都唔收

即係好似間u派米比班乞衣

你係班乞衣之中仲要跑得慢

咁點解仲要比米你?

送去你門口再煮埋比你好冇?

利申:當年老母比筆學費我唔想讀 去左買樓

呢家層樓升左300萬

駁唔到

根本低gpa果啲人冇資格呻

老母比學費你多撚到可以買到樓就咪讀asso la,過外國讀大學咪得囉咁鬼有錢
其實u都係推d名單出黎收班asso仔

唔係政府逼佢地收都唔收

即係好似間u派米比班乞衣

你係班乞衣之中仲要跑得慢

咁點解仲要比米你?

送去你門口再煮埋比你好冇?

利申:當年老母比筆學費我唔想讀 去左買樓

呢家層樓升左300萬

三百萬好多咩 都唔夠你一個人洗一世
阿叉讀數又唔得、又唔識同部機溝通
用腦既科科炒,淨係英文好
唔撚明間和尚寺收黎托柒
阿叉讀數又唔得、又唔識同部機溝通
用腦既科科炒,淨係英文好
唔撚明間和尚寺收黎托柒

你肯定 ? 勁多logic撚 勁撚到你唔信
social work?
最近又到左grad job面試既季節
真係太多太多個案係明明GPA差不多
但只係因為天時地利人和,一個人有offer另一個又冇

又或者明明係有d人好有心想入間公司
GPA可能只係低人少少,但已經連interview既機會都冇
反而D平時串串貢、賤賤格格既就入到一d幫助人同搵到食既公司

以前我都冇真係感受到依d既唔透明同唔公平
依家真係深深咁體會到

agger
讀完asso應該已經係成年人
要明白呢個先係現實世界

一分耕耘 一分收穫呢個虛幻世界
喺18歲中學畢業後已經完左
最撚透明既jupus都玩唔掂就唔好有咁多要求

我唔係賴個制度,我當然知道jupas係最透明最公平
但唔係個個人都可以成功嘛
asso已經要再花多兩年時間
可能仲係GPA低人少少,面試又唔好彩就要接受兩個唔同既命運
甚至有唔少個案係高GPA既反而入唔到...但INTERVIEW又唔係差架wo

我都係過來人,asso d野咁撚易讀,我唔會容許自己既gpa低人少少

有free rider果陣就自己做埋佢,遇到killer果陣做到最top果個就唔再係問題

最尾apply既program都俾哂Interview,interview之後收唔收我我控制唔到,但我起碼做好左自己先

到你搵工果陣d野只會更加唔透明
屌佢老味,DSE 入asso 果年sem1 3.8 apply shittyu 連interview都無。3.4左右ge A level apply就入撚晒
On撚799

個班alevel唔少入到去根本就唔係top個批

唔講top唔top果批,asso 第一年教嘅野有差唔多7成a level 就己經讀過,都差唔多比佢地屌打死啦
最近又到左asso學生面試既季節

又或者明明係有d人好有心想入大學
GPA可能只係低人少少,但已經連interview既機會都冇
反而D平時串串貢、賤賤格格既就入到一d幫助人既職業既degree

依家真係深深咁體會到

低少少都係低 你話你gpa爆4無offer就話姐

係大學班人眼中你ASSO果0.1 0.2 0.3 冇乜分別

有D ASSO派GRADE派得太勁

邊間派grade講黎聽下
你敢話hkcc派grade就屌你老母
考試滿分拎A+好合理

同poly hd比下先
利申 前poly hd
讀唔掂就咪撚讀書啦,勉強只會反效果,早d出社會適應好過 制度係唔透明架啦,但係又吹得佢漲咩 講到尾你唔識玩個遊戲都係你廢

反而D平時串串貢、賤賤格格既就入到一d幫助人既職業既degree

依家真係深深咁體會到

考試滿分拎A+好合理

同poly hd比下先
利申 前poly hd

Hkcc 有溫下書b+以上無難度
Polyhd 係慘d 同大學生讀

依家真係深深咁體會到

考試滿分拎A+好合理

同poly hd比下先
利申 前poly hd

俾分standard同degree 一樣

依家真係深深咁體會到

考試滿分拎A+好合理

同poly hd比下先
利申 前poly hd

俾分standard同degree 一樣

不過咁poly hd過3都會有機有offer
班大學唔係真係完全on9的
以前asso收左咁多人
以前asso收左咁多人

以家asso收多左咁多人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞