asso入大學個機制真係好唔透明...

255 回覆
90 Like 23 Dislike
最撚透明既jupus都玩唔掂就唔好有咁多要求

我唔係賴個制度,我當然知道jupas係最透明最公平
但唔係個個人都可以成功嘛
asso已經要再花多兩年時間
可能仲係GPA低人少少,面試又唔好彩就要接受兩個唔同既命運
甚至有唔少個案係高GPA既反而入唔到...但INTERVIEW又唔係差架wo

點解你可以咁on9? Gpa又低過人..面試又話唔好彩..人地樣樣都勁過你..點解唔係人地入
最近又到左asso學生面試既季節
真係太多太多個案係明明GPA差不多
但只係因為天時地利人和,一個人有offer另一個又冇

又或者明明係有d人好有心想入大學
GPA可能只係低人少少,但已經連interview既機會都冇
反而D平時串串貢、賤賤格格既就入到一d幫助人既職業既degree

以前我都冇真係感受到依d既唔透明同唔公平
依家真係深深咁體會到

低少少都係低 你話你gpa爆4無offer就話姐

係大學班人眼中你ASSO果0.1 0.2 0.3 冇乜分別

有D ASSO派GRADE派得太勁

邊間派grade講黎聽下
你敢話hkcc派grade就屌你老母
考試滿分拎A+好合理

d野咁撚易 滿分有幾難啊
見cccu yr2 d calculus仲易過m2

讀得asshole嗰堆都弱智㗎啦
對佢哋嚟講梗係難

見班友拎自己gpa打曬飛機
話要入三大做我師弟
講真比呢班友入黎真係好唔公平 拉低曬d水平
d野易到仆街 講真我搵個m2拎5都屌打佢地仲以為自己好撚勁
其實應該淨係比衰中文ge asso仔入u
同埋個難度好set返高
歡迎asso仔圍插
我都有講例子係GPA高唔少都可以收唔到offer啦
同埋其他人都提出左一個問題係英文定生死
英文係重要,但入得asso既都係有野未做得好先唔可以玩jupas咋嘛...
咁點解asso既努力要比人忽視? dse英文lv2 GPA高都唔夠dse英文lv3 GPA低玩
公平咩...而且個兩年可能英文進步左
最撚透明既jupus都玩唔掂就唔好有咁多要求

我唔係賴個制度,我當然知道jupas係最透明最公平
但唔係個個人都可以成功嘛
asso已經要再花多兩年時間
可能仲係GPA低人少少,面試又唔好彩就要接受兩個唔同既命運
甚至有唔少個案係高GPA既反而入唔到...但INTERVIEW又唔係差架wo

點解你可以咁on9? Gpa又低過人..面試又話唔好彩..人地樣樣都勁過你..點解唔係人地入

我咪講左亦有d人係GPA高反而入唔到囉
根本面試佔運氣既成份係好重...
英文係重要,但入得asso既都係有野未做得好先唔可以玩jupas咋嘛...
咁點解asso既努力要比人忽視? dse英文lv2 GPA高都唔夠dse英文lv3 GPA低玩

英文都讀唔掂憑咩入u啊

dse唔得咪考ielts啦 3個月一次考到得為止
你肥左英文一樣入唔到U架

英文都讀唔掂憑咩入u啊

成樣真,Engine都要寫lab report 架

dse唔得咪考ielts啦 3個月一次考到得為止
你肥左英文一樣入唔到U架

英文讀極都咁廢 上到去你都係比人屈機
睇都睇唔明 點解我唔揀個英文好啲既?
其實某八大會首先睇你dse eng/ ielts再排你gpa
Dse 4 gpa3.2 vs Dse 3 gpa3.5都會揀前者先
所以記得考返個ielts (7=dse4, 6=3) 所以就算你gpa4.3 但dse得2都係收皮
根據某econ finance dept該8大所有BBA標準

利申9up

唔怪得爛grade都有offer
利申,今年u grad
[quote]我都有講例子係GPA高唔少都可以收唔到offer啦

英文都讀唔掂憑咩入u啊

大學d堂用英文上架
讀唔掂英文你讀咩u啊
asso仔

英文都讀唔掂憑咩入u啊

可能進步左你唔考試人地點知

英文都讀唔掂憑咩入u啊

asso仔冇特登操英文點會進步
唔退步都偷笑啦

GPA可能只係低人少少,但已經連interview既機會都冇
反而D平時串串貢、賤賤格格既就入到一d幫助人既職業既degree

依家真係深深咁體會到

agger
大學只要你meet咗requirement就係睇interview
反而有間8大唔收gpa太高既人
識人gpa 3.8要求個dept先有得in
engine/嘥銀時/nursing另計

依家真係深深咁體會到

agger
大學只要你meet咗requirement就係睇interview
反而有間8大唔收gpa太高既人
識人gpa 3.8要求個dept先有得in
engine/嘥銀時/nursing另計

咁樣睇 poly真係真四大
Engine condition 都3.6/3.7
其實某八大會首先睇你dse eng/ ielts再排你gpa
Dse 4 gpa3.2 vs Dse 3 gpa3.5都會揀前者先
所以記得考返個ielts (7=dse4, 6=3) 所以就算你gpa4.3 但dse得2都係收皮
根據某econ finance dept標準

利申9up

大撚把英文2冇去考ielts都入到

英文都讀唔掂憑咩入u啊

唔退步都偷笑啦

咁驚英文就咪讀asshole商科啦 (唔知soc sci睇唔睇英文, 求指教)
讀engine/nursing/science啦
jupas又唔夠人玩,senior offer 又唔跟rules
你話要中文lv4就話強人所難啫, 英文lv4/ielts 6.5係應該既
唔撚洗讀中學直接俾大學offer你好冇?

利申 asshole商科

依家真係深深咁體會到

見到你話幫助人嘅職業嘅degree,你係讀sw?

英文都讀唔掂憑咩入u啊

唔退步都偷笑啦

咁驚英文就咪讀asshole商科啦 (唔知soc sci睇唔睇英文, 求指教)
讀engine/nursing/science啦
jupas又唔夠人玩,senior offer 又唔跟rules
你話要中文lv4就話強人所難啫, 英文lv4/ielts 6.5係應該既
唔撚洗讀中學直接俾大學offer你好冇?

利申 asshole商科

呢d先係asso應該有既態度

利申9up

實有架
n手飯囉

利申9up

睇連登asso post數據
乜N院校既asso先

利申9up

實有架
n手飯囉

First round入都有。d大學唔知搞咩。

英文2放人去in都有,仲要係三大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞