asso入大學個機制真係好唔透明...

255 回覆
90 Like 23 Dislike
[quote]我都有講例子係GPA高唔少都可以收唔到offer啦
同埋其他人都提出左一個問題係英文定生死
英文係重要,但入得asso既都係有野未做得好先唔可以玩jupas咋嘛...
咁點解asso既努力要比人忽視? dse英文lv2 GPA高都唔夠dse英文lv3 GPA低玩
公平咩...而且個兩年可能英文進步左

英文都讀唔掂憑咩入u啊

大學d堂用英文上架
讀唔掂英文你讀咩u啊
asso仔

Asso用中文教?
利申八大
連登無野多垃圾asso仔hd仔就最撚多

即係我全部科拎A就4/4.5,仲廢過3.6/4啦係咪

4.5難拎到仆街

a+整黎真係幾on9下,搞到d A睇落好似好廢咁

上到u拎唔少A+ 當年讀間野最多得A 真係有d後悔

我呢d死讀書
連登無野多垃圾asso仔hd仔就最撚多

ching 小心比人咬
[quote]我都有講例子係GPA高唔少都可以收唔到offer啦
英文係重要,但入得asso既都係有野未做得好先唔可以玩jupas咋嘛...
咁點解asso既努力要比人忽視? dse英文lv2 GPA高都唔夠dse英文lv3 GPA低玩

英文都讀唔掂憑咩入u啊

大學d堂用英文上架
讀唔掂英文你讀咩u啊
asso仔

Asso用中文教?
利申八大

ielts都懶得去考就抵撚死啦,咪好似果個廣告叫人考維修牌一樣,你話自己英文勁就勁呀?我夠話我英文native speaker lv啦
其實GPA只係interview既入場卷嚟
利伸: 當年GPA 3.4x 冇考ielts 直入HKU year 3
其實GPA只係interview既入場
利伸: 當年GPA 3.4x 冇考ielts 直入HKU year 3
重點,Asso仔上得番大學已經係三生有幸,要透明就去玩Jupas lol
我都有講例子係GPA高唔少都可以收唔到offer啦

咁你要問下你高中3年JM9
重點,Asso仔上得番大學已經係三生有幸,要透明就去玩Jupas lol

就好似有班乞兒 係到話d人比錢無透明度

agree 入到u 唔識英文點玩呀
同呢d人做gp proj 累撚死人
你都講英文進步左咁又唔考番試証明自己?
唔好用gpa 打飛機
係人都知呢d 冇代表性

咪on9 啦 dse最低門檻3322呀 訓醒未呀
interview 唔係扮係好想入 佢理鳩你咩
space gpa3.5 就係讀緊幫人既科
一班人以為自己讀個Asso拎3.6/3.8就打晒飛機咁,見到d Jupas仔日日reu hea就覺得自己好勁,以為自己入番去就吊打人
GPA 3.2 DSE eng lv4
GPA 3.4~3.7 DSE eng lv2-3

前者會收到Offersss
後者話唔埋1個OFFER都無

利申我啲FD係後者

正路
報nonju都唔考ielts洗底係玩命

唔好鳩up
space cgpa3.5x 英文3 報4間u全部有offer

最高priority dse 4(gpa3.2就得)
跟住 3 (3.5就得
跟住2(話知你4.5定4.3都唔鳩理你

利申 以上計法應該係bba科
所以就算同u唔同dept都會唔同玩法

dse最低要求都3322啦 中英文2左都去retake架啦
邊有人咁on9仲拎住個中英文2去報u

中文2有咩問題?利申中文2入ust,睇中文得hku,cu。英文冇三就真係皮已收啦

exact7ly 英文》中文n倍
但的確有人英文得2又唔考ielts走去報nonju

工程係得
即係我全部科拎A就4/4.5,仲廢過3.6/4啦係咪

4.5難拎到仆街

a+整黎真係幾on9下,搞到d A睇落好似好廢咁

上到u拎唔少A+ 當年讀間野最多得A 真係有d後悔

我呢d死讀書

呢度第一日出現,除左你應該冇乜人識啦
cc eng yr1 3.7 都無hku in

3.7就想入HKU
醒下啦
我同我D FD 3.9-4.0 咪有得IN HKU囉

幾時既事先?
今年識人yr1 gpa 3.4冇M12 都有hku yr1 offer喎

Details plz
其實GPA只係interview既入場卷嚟

3.7就想入HKU
醒下啦

幾時既事先?
今年識人yr1 gpa 3.4冇M12 都有hku yr1 offer喎

Details plz

你想知啲乜先?
我而家year 1爆4英文得3都起碼有city offer wo, 雖然我想入CU,但我諗CU 都唔會收我呢D英文垃圾。

所以我覺得高GPA就點都有ugc offer嘅,只係個offer你想唔想要姐
application form 入邊冇要求近照
第一輪唔會睇樣,第2輪就算係女,著得太浮誇反而難收,因為會比同事歧視。

3.7就想入HKU
醒下啦

幾時既事先?

Details plz

你想知啲乜先?

佢dse幾多分 幾時收到offer

3.7就想入HKU
醒下啦

幾時既事先?

Details plz

你想知啲乜先?

dse b5 19 中(3) 英數通phy
好似係3月中至尾
hku engine yr1 gpa 3.4係min requirement
佢咁低都入到應該係因為今年啲人太廢
但係hku又要每年俾around 30個yr1 offer俾hkcc
聽講佢已經係佢個tutor第二勁, 佢tutor最高嗰個都係講緊3.5
不過聽講上年最低gpa嗰個都係sem 1 3.5 sem 2 3.2 有M2

3.7就想入HKU
醒下啦

幾時既事先?

Details plz

你想知啲乜先?

dse b5 19 中(3) 英數通phy
好似係3月中至尾
hku engine yr1 gpa 3.4係min requirement
佢咁低都入到應該係因為今年啲人太廢
但係hku又要每年俾around 30個yr1 offer俾hkcc
聽講佢已經係佢個tutor第二勁, 佢tutor最高嗰個都係講緊3.5
不過聽講上年最低gpa嗰個都係sem 1 3.5 sem 2 3.2 有M2

唔少咁樣入去讀果啲唔過2
反而識人sem1 3.5 後尾收到civil senior
咁早走未必好事黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞