asso入大學個機制真係好唔透明...

255 回覆
90 Like 23 Dislike
我都有講例子係GPA高唔少都可以收唔到offer啦
同埋其他人都提出左一個問題係英文定生死
英文係重要,但入得asso既都係有野未做得好先唔可以玩jupas咋嘛...
咁點解asso既努力要比人忽視? dse英文lv2 GPA高都唔夠dse英文lv3 GPA低玩
公平咩...而且個兩年可能英文進步左

咁你英文考好d咪得 有d科睇英文重d好正常 你成績差真係無得怨 你唔報多次dse英文?
其實某八大會首先睇你dse eng/ ielts再排你gpa
Dse 4 gpa3.2 vs Dse 3 gpa3.5都會揀前者先
所以記得考返個ielts (7=dse4, 6=3) 所以就算你gpa4.3 但dse得2都係收皮
根據某econ finance dept標準

利申9up

大撚把英文2冇去考ielts都入到

實有架
n手飯囉

First round入都有。d大學唔知搞咩。

英文2放人去in都有,仲要係三大

乜野科先
好似ust engine乞食major咁啲offer尻派添
其實某八大會首先睇你dse eng/ ielts再排你gpa
Dse 4 gpa3.2 vs Dse 3 gpa3.5都會揀前者先
所以記得考返個ielts (7=dse4, 6=3) 所以就算你gpa4.3 但dse得2都係收皮

利申9up

實有架
n手飯囉

[img]港大俾ielts 咩 因為英文定文科係唔俾 我唔知有冇記錯[/img]

所有U都認ielts喎ching
反而係有啲文科 (linguistic,translate, aa in english)一定要ielts 7
如果係eng嘅話就唔洗諗啦 好透明
跟gpa派
GPA高少少3.5up 咩U咩科都報哂大包圍
就算interview唔好都無得賴啦
利申: asso成功者
如果係eng嘅話就唔洗諗啦 好透明
跟gpa派

Agger
最撚透明既jupus都玩唔掂就唔好有咁多要求

此post已完 樓主可能報non-jupas都唔識
最近又到左asso學生面試既季節
真係太多太多個案係明明GPA差不多
但只係因為天時地利人和,一個人有offer另一個又冇

又或者明明係有d人好有心想入大學
GPA可能只係低人少少,但已經連interview既機會都冇
反而D平時串串貢、賤賤格格既就入到一d幫助人既職業既degree

以前我都冇真係感受到依d既唔透明同唔公平
依家真係深深咁體會到

低少少都係低 你話你gpa爆4無offer就話姐

係大學班人眼中你ASSO果0.1 0.2 0.3 冇乜分別

有D ASSO派GRADE派得太勁

邊間派grade講黎聽下
你敢話hkcc派grade就屌你老母
考試滿分拎A+好合理

d野咁撚易 滿分有幾難啊
見cccu yr2 d calculus仲易過m2

Asso啲老師勁鐘意比tips 個fd hkcc讀乜科都有tips 反而我讀poly同科 啲老師寸過馬撚 仲特登出難啲份卷 點比啊

GPA可能只係低人少少,但已經連interview既機會都冇
反而D平時串串貢、賤賤格格既就入到一d幫助人既職業既degree

依家真係深深咁體會到

見到你話幫助人嘅職業嘅degree,你係讀sw?

我覺得係醫療科 可能nursing

依家真係深深咁體會到

見到你話幫助人嘅職業嘅degree,你係讀sw?

我覺得係醫療科 可能nursing

唔會係nursing
nursing都係睇gpa多
又黎
好悶呀又係呢d post
之前有個post已經有人講
gpa cut off同interview差唔多既人係random派offer
有心入大學就要做到gpa高
咩叫gpa低人少少 咁叫有心

咪係囉, 有心但GPA低就食屎啦
宜家入U咁撚易都入唔到?
不用分那麼細,asso仔都是垃圾

利申9up

實有架
n手飯囉

乜野科先
好似ust engine乞食major咁啲offer尻派添

agger 樓上
巴打見識好廣
我講個事情比你聽

當得三個位,十個差唔多條件
個Prof真係求期用手指篤個Mon同抽籤

咁就一世
咁我覺得冇計,中學六年唔夠努力係要食返兩年屎
利申asso year2有ugc offer
睇呢個post就知點解間U唔收你啦
我講個事實比你聽

當得三個位,十個差唔多條件
個Prof真係求期用手指篤個Mon同抽籤

咁就一世

利申有個friend做tutor,話prof講

利申9up

識人dse 2
重考都係2
無考ielts 入到ust
之前有個post已經有人講
gpa cut off同interview差唔多既人係random派offer

老實講 gpa大家同分就常見既
如果咁好彩interview表現都一樣
咪睇埋dse
又當你再一樣
咪睇下你有冇拎過獎 參加過咩大活動
人地有你offer 你冇 人地一定有地方優勝過你
唔否認interview有運氣成份e.g 唔同題目 組員 面試官 但non jupas 可以報咁多u 咁多科 如果你真係勁 你係有能力喺唔同情況都可以發揮到 最多失手1,2次
當你一二次黑仔 之後其他科/u都應該有offer
有人可以報足咁多間u都收齊offer 果d就叫實力
有人一個offer都冇 咁就真係有不足
世界上有樣嘢叫運,無就係無,無得怨,從來都無絕對公平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞