[爪皇烈焰聚歡笑]四月二十六日跑馬地夜馬八場討論區

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
當家精選竟然重未過100分
上車時候到了

唉 心事重重 無咩心機睇馬

貝湯美威爾頓
今晚睇下馬先
今晚睇下馬先

幫我睇埋 sana
靠你了

搞咩

搞咩

太多野要處理

賽馬我買得既場次可否全中呀
見習騎師蔣嘉琦及潘明輝

2017年4月24日

在2017年4月9日星期日及4月17日星期一兩次沙田賽事舉行期間,馬會按照慣例,抽籤決定哪些騎師須提供尿液樣本,用以進行違禁物質測試。在4月9日賽事中,見習騎師蔣嘉琦被抽中須提供尿液樣本,而在4月17日賽事中,見習騎師潘明輝被抽中須提供尿液樣本。

馬會賽事化驗所主管溫思明博士向受薪董事小組提供了上述兩人尿液樣本的化驗報告。

2017年4月9日沙田賽事–見習騎師蔣嘉琦

溫思明博士發出的相關化驗報告表示,在見習騎師蔣嘉琦提供的樣本中,甲基麻黃鹼的含量超過了馬會賽事規例及指示第44條所規定的限度。甲基麻黃鹼可在香港處方使用的一種藥物中找到。初步調查顯示,見習騎師蔣嘉琦可能於2017年4月9日前曾獲處方這種藥物,並於當日出賽前曾服用這種藥物以治療流感。

於諮詢所屬練馬師呂健威後,見習騎師蔣嘉琦通知董事小組,根據賽事規例及指示第45(2)條,她不擬將其樣本的預留部分送交其他化驗所進行確證化驗。

2017年4月17日沙田賽事–見習騎師潘明輝

溫思明博士發出的相關化驗報告表示,在見習騎師潘明輝提供的樣本中,發現含有去甲西泮、奧沙西泮及替馬西泮,而三者均屬苯并二氮䓬?。馬會賽事規例及指示第44條訂明,苯并二氮䓬?屬違禁物質,而此物質可在幫助睡眠的藥物中找到。初部調查顯示,潘明輝因皮膚敏感而曾於2017年4月17日前求診,並可能獲處方含有苯并二氮䓬類的藥物,以幫助他改善因皮膚敏感而未能入眠的情況。

於諮詢所屬練馬師賀賢後,見習騎師潘明輝通知董事小組,根據賽事規例及指示第45(2)條,他不擬將其樣本的預留部分送交其他化驗所進行確證化驗。

有關上述兩份化驗報告的研訊,現已押後至另定日期進行。與此同時,蔣嘉琦及潘明輝均獲准繼續策騎。馬會將於適當時間再作公佈。

在小組進行有關研訊之前,馬會賽馬培訓發展委員會已向各見習騎師及見習騎師學員重申,他們須先向馬會指定的醫生求診,而他們求診時必須帶備一份在賽事規例中列明的違禁物質(騎師)名單,以確保不會獲處方可能導致違反賽事規例的藥物。
告東尼獎塵埃落定
首映

係咪比傑飛擊殺多次

屌,上次首映玩撚死左我

Allin
Btw 潘狗?

一早過返檔變潘狗

點解我成日會攪錯勝得威同四季旺
潘狗殺晒

似要頂磅
仲要有隻試閘之星東方快車

我旺配頓

四季旺好似係炒飯

四歲系列完左 頓好快手拎返
呢隻馬真係唔洗質疑我對佢既了解

咁四季旺跑咩路程都會爆到一段俾你睇
係幾忠心好馬黎既
潘狗搶返黎騎都好正常

記憶中四季旺幾夾潘狗

一早過返檔變潘狗

潘狗殺晒

似要頂磅

我旺配頓

四季旺好似係炒飯

係幾忠心好馬黎既
潘狗搶返黎騎都好正常

記憶中四季旺幾夾潘狗

潘狗(去馬)
首映

係咪比傑飛擊殺多次

屌,上次首映玩撚死左我

今次輕磅應該放得甩啦
四季旺潘狗騎先發揮到最高馬力

又有得睇頓收彄睥住牙拉了

講真 搵返啲當家精選同我旺跑下先有啲睇頭

我旺仲係99分
加陣比啲咁既對手我旺 真係無肉

佳狗跑1400應該都屌打我旺

呢隻怪物屌打曬我啲愛狗

我旺我師

我品無得同佢跑就退左啦

佳狗好撚勁

我旺仲係99分

呢隻怪物屌打曬我啲愛狗

我旺我師

我品無得同佢跑就退左啦

佳狗好撚勁

之前健康出過問題又俾大摩養得返

潘狗殺晒

似要頂磅

我旺配頓

四季旺好似係炒飯

係幾忠心好馬黎既
潘狗搶返黎騎都好正常

記憶中四季旺幾夾潘狗

潘狗(去馬)

呢隻馬佢唔敢玩野
隨時換返我炒啦

我旺仲係99分

呢隻怪物屌打曬我啲愛狗

我旺我師

我品無得同佢跑就退左啦

佳狗好撚勁

上一次我師last400 爆21秒幾
係比佢走甩就係走甩

佢其實好醒 跟係最勁既敵人前一格就得
野孩子 係時候分手了

咁快放棄 地b
其實我都想

我旺仲係99分

呢隻怪物屌打曬我啲愛狗

我旺我師

我品無得同佢跑就退左啦

佳狗好撚勁

係比佢走甩就係走甩

贏哂就出去挑人機啦

我旺仲係99分

呢隻怪物屌打曬我啲愛狗

我旺我師

我品無得同佢跑就退左啦

佳狗好撚勁

係比佢走甩就係走甩

贏哂就出去挑人機啦

加陣就好出去挑人機啦
上水
上水

寶物沉歸底
上水

寶物沉歸底

已經準備再睇腎仔
上水

寶物沉歸底

已經準備再睇腎仔

早著先機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞