英倫扮工室 「三十七」

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
nvm browser problem
而家渣住BNO去見英國工
係咪employer唔洗申請tier 2 visa, 我用LOTR已經解決到件事?
我哋鎮仔 上年有人屌過喇 sign埋petition之後又冇下文
好似可以? 其實大部份英國佬都未必知
齋睇 好似係未得 lotr 要再申請
其實玩lotr 不如等一月直接申請bno visa
揸緊tier 2返工,如果想係英國轉bno visa手續係咪一樣
可以正常返工讀書

https://www.gov.uk/guidance/british-nationals-overseas-in-hong-kong

睇LOTR果段。

如果冇得返工讀書,咁同visitor entry有乜分別

BTW,呢度有冇巴打做藍領?過到去果邊唔想再做office job,希望可以轉型做藍領一族
呢度個個都係中廚黎
藍領可以自己search下First diploma, HNC HND program
Electrician 好似幾好搵
有乜持英國牌水電煤修理汽車的巴打?可以介紹一下英國果邊點入行?

個人認為呢d好實用,真係感覺到落手落腳建設社會之餘,第時屋企水電煤壞佐都可以自己整到(知道外國搵人整呢d嘢又貴又要等)。
申得T2 仲要問點申bno visa
謝謝🙏,咁我再搵下。我都係想入Electrician呢行。

有餘力的話就兼埋Plumber,水電煤3修。

我捧餐ja...
因為bno visa唔使俾T2 employer錬住春袋做人

5+1完後就係bc
我負責倒垃圾咋
大家都係由低做起
英國好似好少會水電全做 大部分都分開
我意思係 你申過T2 應該唔會問呢啲問題 即係揸開棍波車唔會再問點揸自動波
我做中醫舖門面
唔好咁天真,就算有BC,employer 有出糧就係錬住你春袋
都有d分別。T2=俾腦細鍊住條命。

BNO5+1 = BC = 你手上有籌碼(錢or outstanding performance )就唔使為佐居留權專登做腦細隻狗,討價還價能力已經完全係2回事。仲有請少過T2聽聞老細果邊可以煩少好多嘢,變相省番d錢(雖然省掉的錢100%唔會俾番employee )。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞