英倫扮工室 「三十七」

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
冇所謂啦 嚟到生生性性就得
好似係英國二次大戰宣傳品
同幾個鄰居傾 佢地都好支持啲人帶錢同帶技術
因為佢地會同個時歐洲既人比

佢地話好歡迎 又會交稅 對個國家有貢獻
中產鄰居?
會有部份嘅 其他一定係mixture
都係個句五年自己養得掂未得囉
坦白講 就算你Oxbridge grad都搶唔到本地英國白人飯碗
Five guys,學完車去食
lloyds好似five guys有cash back
我得natwest
Oxbridge grad 點會唔夠英國白人搶
BNO 仔有撚錢同技術個個問定有咩benefit 大家心照啦
金融可能好啲 醫療法律教育好位真係睇埋你出生
大把行業唔睇你出生啦,係要格硬黎有咩意思
低收入既工亞洲人未必搶到白人/黑人
由其係london以外
有D工都唔會搶到,例如老師, 社工等

但越高收入越專業既話會比較一視同仁
始終哩D公司係要你D skills同experience唔係你個人種

BNO堆人由其係有經驗+有專業黎到真係比人爭住請
最冇競爭力係嗰埋冇專業,經驗唔relevant嗰埋人
即係就咁喺入境時向關員講話自己有BNO?
有經驗+專業根本唔需要用BNO 移民
我有朋友直頭有BC 都冇打算用,自己有能力去美加
用BNO route 有幾多人係呢個level 心照啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞