2020年春季日劇討論(8)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
其實得方案一同三比較可行
我情願揀3
未完成既作品,睇完只會更掛住佢
仲有好擔心翔平 佢哋咁fd又難得一齊拍戲
冇人會肯接呢個角色,接咗都只會被人視為春馬嘅替代品
寧願廢劇然後出套新嘅,不過現實嚟講又寫唔切
睇下而家果套家政夫可唔可以拍多一兩集 再搵D劇本同演員頂上
睇下有無一套提早左準備既冬季劇上
之後呢套再重新plan
其實以往有無類似既case ,唔一定係演員離世,可能係播到一半主角受傷或病左,會點處理?
停播到演員好返為止?
播唔播都冇所謂了
心痛松崗

或者咁講
過一排好長嘅冷河再播
昨日的美食家
個老豆唔同咗人
Byplayers大杉漣都係改劇本
講佢急病過身
但係今次個case唔同

《Byplayers》每一集播畢時,都會打上「以上內容純屬虛構」的字樣。哪怕拍得再怎麼真實而直接,戲劇終究是戲劇,無需過份認真。但在 2018 年 2 年 21 日大杉漣於拍戲期間猝然離世之後,大家就再也無法以輕鬆單純的心情觀賞這部戲了。那天正好是《Byplayers》第 3 集的播出日,原定全 5 集的長度其實還剩下最後的部分尚未拍攝。在大杉漣家屬的同意與工作人員的協議下,4、5集照計劃播出,未完成的部分則靠剪接與修改劇本來彌補。

但呢個拍左大半
我又唔覺得會因為比人當替身貶低個位演員價值而唔拍
反而驚拍得差/無啲人預期咁好比人鬧就真
拍得好其實可以令個演員名氣提升好多
不過如果真係要拍,揾佢啲知己朋友會令大眾容易接受好多,至少唔會踩地雷,又可以當懷緬/致敬既作品
咁嘅話得返翔平同城田優接得到呢套劇
天蠶變都係改劇本 話佢變咗樣 但現代劇冇得咁改 而且件事都唔同
同埋唔係自殺春馬呢單真係嚴重好多
同冬季交換或者改下年都有得諗 但下季就好似太急 觀眾都未必接受到
三浦翔平已經接左另一個角色
我覺得中島裕翔外表都有D春馬既影子
不過比著我係電視台真係直接棄劇算
岩岩睇緊砂糖同春馬既片 睇到呢part
棄劇的話最主要睇松岡公司接唔接受
本身主演應該駁住一連串安排
上季睇得最多係 三田園

有無人有睇過隕石家族?我搵唔到第二集之後既資源
覺得幾好睇
其實我唔太介意其他人未第一時間岀po
真係需要時間整頓心情
其實冇人有責任出post
做公眾人物真係要同大眾交心咩
好耐以前有套大河劇
播播下換左主角
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞