2020年春季日劇討論(8)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
asso你要諗翻你個社群
唔止係你asso班人學習氣氛低
你身邊既中學同學個個入u hehehaha,話題圍繞大學生活, 你心態點調整
而且如果你asso只係駁八大水泡,咁你依家直接入水泡算啦

transfer中大相對會易d
1係gpa夠
2係本身你個dse分夠(依家年年admission score都跌你睇翻12,13頭兩屆嗰d收分睇翻依家就知)
3係take對家兩科攞到好grade
連埋interview fullfill都愈多成功率愈高

同埋有無諗appeal?低係低但唔係無可能,畀舊錢買改變未來既機會係好抵
appeal完rejupas只要你同佢個programme今年包尾嗰位同分佢都要收你

不過同時要諗等你appeal完rejupas放榜,你基本上miss哂reg day ocamp (不過今年應該無)reg hall 等等既社交大日子同吸收大學生活資訊既日子,你要自己搵翻呢d資訊連埋reg科都要自己reg(in中大case係自己喺中大個大校園搜尋同逐間拜訪唔同既科既系既office遞紙reg),起步會麻煩少少,不過今年應該都網上教學又易翻少少
如果,有申請到financial aid 仲正, 俾埋$你讀書
不過,係香港讀住先都好呀
可以有下u life 又可以識下人

(自己冇經驗過Year 1 個d 日日去玩既日子,係一個小小既遺憾)
渡邊圭祐差唔多集集都有出現架

果個冇人睇既Yotuber咪係佢
頂係wor 唔記得左tim
講咁耐八卦一句
其實你諗住讀咩科
春馬 你幾好嗎琴日收工果陣望個天係好靚嘅粉紅色 係咪你黎
佢個角色戲份少到無咁滯
第四集直頭零出場
睇wiki淨係單數集數先有出場
利申大學冇u life
姐姐我係 設計
如果你唔係除左設計其他都唔想讀,個人建議就唔好揀
一係你就揀比較實質既設計科,例如 產品,建築同室內
時裝 平面揷畫 你無熱情同堅持,做極都只會原地踏步
好掛住真係好掛住
應該鋪定路遲下有一集會講佢吧 大結局boss就suda
(9up)
你講咗設計咁我講文科
文科都係諗清諗楚先好揀
我當年都係講到好型咁話唔想當大學係職業訓練所咁
想揀啲自己有興趣嘅科
但入到去興趣慢慢消磨到一個點嘅時候
就會開始後悔還掂都係鳩讀
點解唔揀啲搵到食嘅科
然後到你真係要搵工嘅時候
就...

認真講句
興趣科可以minor/sit堂
到你發覺無興趣嗰時一個轉身就可以棄
萬一真係好有興趣到時先選擇讀上去都未遲
始終你呢刻對嗰科嘅認知仲係好淺薄
俾少少時間自己睇定啲先
進可攻退可守先係最聰明嘅做法
唔係話一定要major先讀到嗰科嘅
(而且我嗰科好多時minor啲人仲有heart過major班仆街 包括我

沉重教訓呀
阿叔已經中咗伏
唔好步我後塵
而家睇嚟收費 online con 應該會愈來愈受歡迎

好多人開
幾時到乃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞