『薪火post』BNO 續期資訊(94) DARKEST HOUR

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
11/6 簽收, 岩岩終於離開黑洞
我成日都諗緊,點樣答會幽默風趣一啲,先發覺頭條新聞每次嘻笑怒罵真係唔易!

其實書到用時方恨少!中學畢業大家用咗幾多心機用功,自己心知!唔識唔緊要,邊度跌低邊度起返身,以後咪認真學習同對待囉。真係去到英國,用得多自然流利,唔好以為自己英文差,正如我哋香港人中文能力一定好?個個考試攞A?呢啲到時自己去認知同感受了。

而個人能力真係個個唔同,問題問利多於弊,真係問緊利多於弊?年年考第一代表佢做人睇嘢無盲點?申請bno續證,將個人嘅閱讀能力、理解能力、語文能力等,通通露晒底,我就覺得有趣,未至於痴咗線,所以有時都想9答一吓,轉一轉個氣氛。呢度有度好,份doc不斷更新同進步,做人應該就係咁。

問題重複都唔緊要嘅,呢度咁多個posts,咁多年都係咁!個人最唔鍾意嗰啲自己有既有答案,上嚟尋求支持啫,呢啲人明知故問,真係把鬼!
有陣時真係唔係內容嘅問題,係語言理解嘅問題
我真係唔知啲人去英國點樣生存
e-Express剛剛兩個禮拜到:

我估佢未派就scan做delivered
點會朝早7:08派件
簽收左仲要等佢approval
HMPO有無簽收到?如果無簽收好大可能寄失喎,用邊間快遞?
20/7 跳入左Yates黑洞
睇下幾時出洞同approve application啦
出黑洞兩日就話申請處理中應該都要等返一個月…
我發現HM office email比我個名好似錯左

E.g. Chan Tai Man

變左 Dear Tai Chan,

但我唔肯定自己有冇打錯, 點可以自己check返 係唔係錯左名?
追po
因為E-Express唔會要收件者簽收
佢只係擲咗去HMPO個信箱(怇話係)
然後update個status
全程冇經過HMPO職員手
咩group,想入去睇+恥笑
係dhl寄有冇得喺嗰度買埋信封?
同埋有冇掛號呢樣嘢?謝謝你
Track your application 果版壞咗?

Sorry, this service is unavailable You’ll be able to use the service later. If you gave any answers, it wasn’t possible to save them. You’ll need to start again when the service is available
追左成個星期post都發覺啲問題幾重複,叫人睇doc依個回答都已經好好禮貌

其實入黎追post只係為左想知hmpo個received大概去到咩日期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞