『薪火post』BNO 續期資訊(94) DARKEST HOUR

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
笑左
佢係BC
其實我主要屌嘅係上面畀撚咗錢之後呻話唔使有效護照嗰啲,我唔撚知呢啲人咩心態。

我都知依家塞車所以Home Office 都唔要求大家有有效BN(O)護照,本特區護照未到期咪將就下,問題係上面啲友仔唔畀錢都畀咗啦,咁點呀又
我從來無擁有過一本實體bno

佢淨係叫我報失+交passport copy, ID copy, address proof, countersign
係咪算正常?
我本野9月到期
唔續
我又無話 唔整

我只係話 現在整本BNO出黎得6年使用期

自己考慮課唔課金俾祖國當支持
好彩上年未爆肺炎個時續左
個時仲有空郵掛號 50幾蚊埋單
返黎個程係DHL 覺得我掠左HMPO水
我反而想知而家入Border Control 果度申請"Leave Outside the rules"有冇其他條件?
定係只要俾到哂佢要的證明就批硬?
而家個局勢美,英,中完全係踩盡油門咁去, 惡化速度實在太快, 如果係要避開戰禍, 我唔認為會等得及明年一月填張E-Visa再走. 基本上秋季之前就要走, 申請"Leave Outside the rule"變得會有需要.

如果依家冇肺炎冇封關
寄左你唯一一本有效護照去英國續期都幾頭痕下
Included child 嗰班應該麻煩啲
暫時未有能力放棄到香港既事業
所以應該都留係香港住先
拎bno唔續特衰應該唔大影響?
我有朋友係Included child ,佢都打算續咗先,費事煩
11歲以下兒童身份證係無相嘅,唔配合旅遊證件用係無用嘅。

當年咁做係要令本BN(O)上嘅observation page 入面有關「持證人擁有香港永久性居民身份證編號乜乜乜而張身份證話持證人有香港居留權」嘅條文有效而出張身份證畀你。
自己計時間

現在HMPO 大塞車 你現在7月寄去

都唔知下年1月番唔番到黎

同埋會加重HMPO 負擔
未必
可以用id no勾返資料出黎嚟
呢set no唯一淪陷前後都冇變過
有,申請ci,所以點解身份證大法要出世紙內有established !至於單獨申請身份證,無咁需要囉,張身份證要連有相嘅證件一齊用,回港證又唔使另出身份證嘅!
Entering the UK before the Hong Kong BN(O) Visa is available

If you’re not eligible to enter the UK under an existing immigration route, Border Force Officers may be able to consider granting ‘Leave Outside the Rules’ at the UK border for a period of 6 months to you and your accompanying dependants.

To be considered, you’ll need to show:

- your identity
- your BN(O) citizen status
- that you normally live in Hong Kong
- that you can accommodate support yourself financially in the UK

要有以上四點
無辦法,嚴格嚟講HMPO未必有佢完整嘅file,做咗先好過border force刁難佢又難解釋
派CNO畀英國佬
正常,就算唔係lost依家一樣只交基本文件啫。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞