『薪火post』BNO 續期資訊(94) DARKEST HOUR

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
有BNO既唔比有中國國藉
有十年用,6年後仲用唔用嚟周圍去咁解啫!或者到時你唔申請bc護照住,4年後bno到期先搞bc護照囉!bc身份應該派bc cert俾你,你唔使擔心嘥錢啦!
驚就即走啦,仲等乜鬼?
終於出現M.MORAN
所以啲人老定話本特衰無用寄埋過去,呢啲風險自決喇!
預期呢個post又會迅速爆
我係established呀! 即係有機會淨係單獨申請身份證而無申請bno?
3A. 為國際旅行目的而申請永久性居民身分證
享有香港居留權的人,即使已根據本條例登記或無須根據本條例登記,倘需要永久性居民身分證以申請英國國民(海外)護照或身分證明書,可按照根據第7條訂立的規例申請永久性居民身分證

https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap177@1997-06-30T00:00:00
感謝大佬
其實佢哋系統,唔係用身份證做登記,反而用名同出生日期!咁留意返,護照資料頁,有咩資料可以查出嚟?仲要included child添,身份證號碼應該另外擺一個位,可能另外人手打入text box度,未必一查就有,所以點解有啲case sar唔到出嚟!
有冇人知有bno身份但係唔申請得passport因為未申請過申唔申請到個visa
有bno身份=可以申請bno=可以申請visa
你介唔介意重組句子再問
呢個係講緊當年申請bno個陣可以拎埋身份證?
岩岩先知原來我有bno
但裡面張相係我岩岩出世個樣 過期左成二十年
有無得續?
就係hmpo 覆左有bno呢個身份但係拎唔返passport.
因為見佢個scheme話有bno status就得先咁問
點解唔攞得?
有冇人知有bno身份但係唔申請得passport因為未申請過申唔申請到個visa
你介唔介意重組句子再問
就係hmpo 覆左有bno呢個身份但係拎唔返passport.
因為見佢個scheme話有bno status就得先咁問
點解唔攞得BNO?
課金咋嘛
應該係出世紙established左但係冇申請過
嘩!厲害厲害
established
姐係出世時已經係BDTC
一定唔會係CI
have BN(O) status – you don’t need valid BN(O) passport to show this and you don’t need to request a new passport if it’s expired or has been lost

你讀多次呢句
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞