九西初選結果討論

662 回覆
324 Like 27 Dislike
咪係,家陣玩三盤兩勝咩
幾萬人base嘅民調仲唔夠
上屆玩退選 退個班仲有差唔多一萬票
咪係 已經準過打電話
Qr code投票
馮都要輸
唔係咁都唔退落來掛
新西好多票站都係本土素人辦事處 係咪可以反口
唔洗再拗 應對DQ 二次初選 補選機制
https://lih.kg/2109657
認清事實先
1. 馮記者會的確講左會繼續選,之後fb先補返以協商結果為準
2. 佢記者會係講民調為準,而唔係協商 (i. e. 出選先,大不了之後退選既意思)

不過佢都講協商結果為準,大家就唔好再追擊佢,等協商結果。

當然最好
1. 做張 plan B
2. 退選

利申:支持九西保3爭4 唔會出第5隊
我同意佢冇違反機制,因為九西冇講到死出幾隊

但你自己好清楚九西4係極限,5根本唔使諗

你話到時先棄,點確保有本土死忠fans都係射比佢

所以唔好參選吧
成堆見到本土就盲撐
講得咁柒都唔比屌
既然泛民支持者進步少少都要用咁樣,本土支持者盲撐 鬧照鬧,但同樣都要俾d時間佢地進步。

本土議員自己要進步,本土派支持者亦都要進步。
衝出黎係有 D 唔啱,但之後如果其他人都同意,咪當 OK 囉。
深明大義就應該
就算協調咗按民調棄選都一早退出唔玩
特別係初選本身對本土抗爭派有利,唔似泛民仲有得追落後

咁黃碧雲都可以繼續
咁樣ok,早兩日就唔好屌一舊雲啦
唔尊重初選
睇人comment知

琴日加山出咗個咁嘅post

【香港民研公佈實體票 九西何啟明反超馮達浚120票】

香港民研深夜公佈民主初選實體票結果,除新東和區二未公佈外,其餘四區已有最終結果。當中只有九西有最大變動。原本派第5的民協何啟明以858張實體票,一舉爬頭第4,實體票只得178張本土派的馮達浚。

擁有5個實體票站的深水埗區,素來為民協的票倉。今次初選更有3個實體票站,為民協的區議員辦公室,其中一個更是何啟明的議員辦公室。結果深水埗區今次又再拯救民協。何啟明在實體票中取得16.6%的實體票,以總數7,791,超越最後只得7671票的馮達浚。而已經宣佈退選的黃碧雲,在實體票中亦進帳超過1000票。

九龍西最終會派出多少張名單仍有待商討,不過排第6的劉偉聰已經宣佈會退選,故九西最終仍只會有5張名單出選。

文/N

#DBC #DBChannel #加山傳播 #民主初選 #本土派 #成台靜曬 #無事編輯部今晚收工先
退啦
唔好做到黃碧雲咁樣
無錯
原來係每區初選協議唔同 係我錯誤會左
咁九東新東超區全部民調棄保你點睇
九西本身四席都掹車邊啦
本身講好咗同未講好就衝出嚟兩回事,唔好側側膊
馮達浚跟機制決定是否出選都要被人抹黑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞