九西初選結果討論

662 回覆
324 Like 27 Dislike
17:19 馮達浚: 今日我與一眾抗爭派立法會參選人出席記者招待會,有網媒引述我已決定「依然會參加立法會選舉」,希望作以下澄清。

根據協定機制,九龍西是以「初選、民調」雙軌進行協調,而初選出線隊伍數目亦是待初選協調會議後決定。

昨日結果公布後我深受一眾抗爭派朋友所鼓舞,固然希望有機會與戰友一起行下去。縱使如此,我馮達浚承諾一切將以協調會議結果為準,最終參選意向將待協調結果公布後再定奪。

https://www.facebook.com/404923336703619/posts/869012013628080/?d=n
一票不投馮達俊
初選正式結果都係啱啱先出,有冇可能係咁快就同前4商量完呀
你記者會話未正式退選大家都冇咁嬲
而家就衝出嚟話一定要選,有冇尊重過前4呀
面係人地畀,架係自己丟,而家直頭拉埋其他本土派落水
早知投劉澤鋒都唔投你

利申:初選投咗馮,佢之後出到嚟選都唔洗旨意配票畀佢
馮達浚 Frankie Fung
2m ·
今日我與一眾抗爭派立法會參選人出席記者招待會,有網媒引述我已決定「依然會參加立法會選舉」,希望作以下澄清。

根據協定機制,九龍西是以「初選、民調」雙軌進行協調,而初選出線隊伍數目亦是待初選協調會議後決定。

昨日結果公布後我深受一眾抗爭派朋友所鼓舞,固然希望有機會與戰友一起行下去。縱使如此,我馮達浚承諾一切將以協調會議結果為準,最終參選意向將待協調結果公布後再定奪。
大家未有共識佢就出黎話選喎,係有待定阿但唔係你咁講先囉,我就覺得實體票贏返就係贏既,唔係一開始咪撚搞實體票咪得。
一票不投馮達俊
Push
跟初選結果,唔好輸打贏要
待定呀
而家邊個決定左
點解衝出黎話會選
出五個肯定最後同保皇33平分
依家保皇出三個就係博拎第三席
出四個先可以配票配得好先有贏
九西完左,何啟明上左第四
馮達俊跌左落第五
目標應該係九西四席

理性分析
馮覺得初選係後生仔玩嘅野,又要用smart phone 又要電子投票,又要住址證明
初選一定可以篩走哂啲老人票

點知一開箱,啱啱好輸個馬鼻比何
於是就話要出五席,然後睇最後民調

民調又係有利於年輕人票源>老人票
結果就係何又要棄選,跟住老人家唔buy/唔識馮
甚至係民協死忠鐵票
結果連第四席都會輸埋。

其實有冇諗過,民協吸到好多游走中間既票?而馮係做唔到嘅,大選同初選係兩回事,其本盤既本土支持者大部份都已經出左嚟投票

其實玩得初選,雖然冇傾好出幾隊(九西),贏就係贏,輸就係輸,本土已經有張,點解咁堅持要出五隊?想踢走哂傳統泛民咪講囉,不過我又唔覺得何係民主黨/big 雲之流喎,起碼人地肯簽墨落無悔。

大家點睇

利申:本土撚,但事實擺在眼前就係九月同初選係兩回事。

你認真 ?

如果寫到明4席嘅話應要退選
但今次九西初選機制話協調先出幾多
冇違反協議喎
未協議咁講咩會去選
推呢個啦,勁多pr
九西目標啲確一直都係4席
但有啲區冇講定會出幾多名單
就係因為想留有進取空間
而我相信九西係有搏第5席嘅本錢
2016年九西都攞到4席
而且仲有超過一個候選人高票落選
參考返當年嘅結果
我認為今日嘅九西係容得下2個本土派當選
-
再講,民協喺九西係有基本盤
但永遠都係嗰萬幾票
唔同意上面有人話本土要投都投哂、民協仲有票源
根本冇野support到,咁嘅講法本身已經唔公平
再講,你見民協可以靠紙張票反超
就知佢地都係出盡奶力動員嗰班基本盤
睇民調 初選黎做咩?

黃碧雲講既野同馮達浚有咩分別啊?而家本土係咪要同黃碧雲同level?!我唔可以接受,做Sunny plan b我完全無問題,even覺得係應該咁處理
一票不投馮達俊
知所進退啦
格硬選=政治自殺
紅媒公布電子票,係咪就想依家咁?電子票同最終結果唔同,引起分化。
係第5未傾 就話自己一定選
其實我覺得最大問題係,之後既民調一定反映唔到大部份地區票既支持者(老人票)
如果跟民調,何輸比馮
結果啲地區票又落返哂何到,到時馮就係攬炒九西罪人
想問邊個高票落選
希望佢尊重初選結果
馬後炮Mode

點解會流出電子票既結果出黎?

如果等埋一齊公怖,咪無人知點breakdown,咪唔會咁無賴。

尊重初選啦。
一票不投馮達俊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞