九西初選結果討論

662 回覆
324 Like 27 Dislike
樓上冇錯

九東有棄選
5尾2要棄選,實際得3

新東本身黃多,唯一一區多過60%
加上藍互界,民建聯x2、實政、西門、哪吒
可博7

九西
民建聯已經出少隊
蔣麗芸特登讓路唔選
谷鄭泳舜、陳凱欣、梁美芬
想保3
根本冇位畀你博5
想博5隨時變3
反而4就穩陣
真係要睇全文先得,馮根本冇背棄信言
【墨落無悔 堅定抗爭】
抗爭派立場聲明書

昨日(6月9日),戴耀廷教授召開記者會交待初選細節,表示不會要求參選人簽署共同綱領。

我們認為,在初選協調會議上已取得共識的共同綱領,乃一眾參選人之合作基礎。考慮到立場差異,此一綱領已達致抗爭陣營光譜的最大公因數。墨落理應無悔,否則等於失信於選民。

我們呼籲有意參與初選者,在宣布參選時公開簽署以下聲明:

「1. 我認同『五大訴求,缺一不可』。我會運用基本法賦予立法會的權力,包括否決財政預算案,迫使特首回應五大訴求,撤銷所有抗爭者控罪,令相關人士為警暴問責,並重啟政改達致雙普選。
2. 我認同若支持度跌出各區預計可得議席範圍,須表明停止選舉工程。

我們深明議會絕非抗爭終點,以上聲明,僅為確保抗爭陣營參選人,有最基本的抗爭意志。

我們的抗爭決心,絕不應因極權打壓而讓步。我們呼籲各位香港人,拒絕支持抗爭意志飄忽不定的參選人。

鄒家成
張可森
梁晃維
黃子悅
劉頴匡
朱凱廸
岑敖暉
何桂藍
彭卓棋
張崑陽
王百羽
吳敏兒
楊雪盈
陳志全
譚得志
郭永健
劉澤鋒
余慧明
馮達浚

(名單更新時間:11/06/2020 00:35 )
我聽咗全文啦,洗唔洗要transcript?
舊雲冇簽都宣報唔選...
簽左嘅竟然依架出嚟話選再睇民調退選
係咪確保到退選一票都唔會有人投比自己先...
出面已經有幾個post 幫馮洗底

錦鯉有咩高見
碧雲出番來選啦
睇埋民調先
本土派做錯野就睇唔到
暫時傾向戰鬥到底,搵人解釋下?
選民在初選已做出決定
參選到底?
屌死條仆街
應該要,如果因為一張圖引起大家誤會侯選人就唔好
到時民調差小小,係咪又話民調唔科學所以照選
做Sunny Plan b咪ok DLLM
初選就係最好民調
咁到時劉偉聰 黃碧雲都照去選啦
我諗戰鬥到底四個字都夠清楚
嘩屌,原來琴日加山出左個咁既post

【香港民研公佈實體票 九西何啟明反超馮達浚120票】

香港民研深夜公佈民主初選實體票結果,除新東和區二未公佈外,其餘四區已有最終結果。當中只有九西有最大變動。原本派第5的民協何啟明以858張實體票,一舉爬頭第4,實體票只得178張本土派的馮達浚。

擁有5個實體票站的深水埗區,素來為民協的票倉。今次初選更有3個實體票站,為民協的區議員辦公室,其中一個更是何啟明的議員辦公室。結果深水埗區今次又再拯救民協。何啟明在實體票中取得16.6%的實體票,以總數7,791,超越最後只得7671票的馮達浚。而已經宣佈退選的黃碧雲,在實體票中亦進帳超過1000票。

九龍西最終會派出多少張名單仍有待商討,不過排第6的劉偉聰已經宣佈會退選,故九西最終仍只會有5張名單出選。

文/N

#DBC #DBChannel #加山傳播 #民主初選 #本土派 #成台靜曬 #無事編輯部今晚收工先
輸咗先話有問題呀?
而事實係,最多紙票既係一舊雲
初選未反映紙票民意,支持碧雲跟機制復活啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞