無敵懶人包-英國搵工/創業

314 回覆
197 Like 4 Dislike
多謝樓主 不過我都係等5+1落實哂先過去
錢少d都唔緊要,最緊要有地方落腳同搵到工唔死得人就夠
P牌推唔郁,樓主好有心
做開editor/copywriter,亦都做過酒店front desk,識日文
酒店可能易搵少少,但editor呢d係英國係咪冇得做
有二個問題想請教,
自己有隻英國既TOPUP, 英文ORAL正常但書寫一般, 如果落地之後想進修下英文有無D短期課程可以報?

另外, 見UK GOV果邊都請好多公務員, 請問其實果邊係招聘時係點睇外來人士? 如果目標只係Salary £18,961 - £22,016 呢D基層職位我地5+1既港人機會大唔大?

麻煩晒
想請教下
因為而家目前都係諗住等5+1 details出咗先再考慮點過去
咁而家搵工係咪應該照寫住自己係HK先?因為未有work visa
定其實根本唔洗搵住,因為唔會有外國公司考慮,所以不如遲啲真係5+1出晒計劃拎晒visa先搵工?

Linkedin已經執咗,有好多香港/global獵頭(但大部分都係聯繫香港本地openings)
無work visa情況下係咪好難/幾乎唔會搵到外國工?
2:1, not 2.1😂
我上英國文化協會好似有啲 language school
https://study-uk.britishcouncil.org/find/study-options/learn-english-uk
IT 邊個專業
有一定資歷會有工簽
甚至global talent visa

利申:公司有幫dev/ product 搞工簽
bookmarked
想問下樓主知唔知英國人o既用車文化係點? 因為我想試下搞汽車美容, 即係洗車呀, 打蠟, 做鍍膜呢類....

如果佢地揸車好撚粗, 唔保養唔打蠟, 可能連車都唔洗的話...咁就應該收得皮冇得搞....
幫推
如果香港已有車牌係咪可以transfer過去唔洗再考過?定係只可以係咁續個國際車牌?
有無諗過做番香港人生意?
有就一定做,但係英國咁大香港人分得咁散,target做香港人生意應該3個月內執粒

笑撚死我
我指我執好咗我個linkedin profile啦
個網咁勁嘅?!可以放link嗎?
- Linkedin改location

去account, side preference果到改左location做想去嘅城市

===============

點解我搵唔到呢項
就咁換做英國車牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞