無敵懶人包-英國搵工/創業

314 回覆
197 Like 4 Dislike
所以就係話要有BNO VISA先
NHS? Is like that, NHS大部分job ad到講明到可以出tier two, 但如果兩者之間有一個EU/BC, 一定會選擇果個人
Don’t worry, I think you will find something to do if you are from STEM and in bio-pharma/medical field
我讀個科唔算完全關做野事,個工作經驗好既.做大廠.但工作上直接對客(唔係做sales),去到要搵番類似既POST都幾難,不過都會考慮係下內部apply d level低D既職位,如果我本身係英國人,個經驗就真係唔會驚搵唔到工
想問下nhs做band1-3果啲係有呼吸就請定英文要有番咁上下程度?
可唔可以邊做邊進修呢方面嘅嘢
即係唔洗補番中學就可以讀上去bank4以上嘅位咁
如果本身喺香港讀大學,申請NARIC 嘅證書對揾工有無幫助?
同問
想問student visa 畢業後有兩年搵野做係唔係由2020/21開始
搵過資料都係見news/ u嘅notice
係immigration office/ visa website 唔見有相關内容
https://t.me/joinchat/HTx7mRUocF8tgQIcb-tysA

英國打工生意經濟圈tg
如果想係香港搵到工先過去
係咪無可能

(IT Support狗)
見倒有啲apprenticeship program
不過唔知有幾多空缺
同埋睇過有啲要求applicant住滿uk 3年先可以報
仲未研究清楚

利申 對pharmacy technician/healthcare assistant有興趣
本身都做緊相關嘅嘢
只係想揾啲下欄工做 收銀/store assistant/delivery boy 但都好似好難咁
你好, NGO唔係好搵到食,funding問題
我見有個人去左highlands某一個isle 做residential , 人工低到一個點, 但如果你有本事搵到private charity/foundations做就唔同講法, 果d係有錢人為興趣爲保育開既私人機構

你真係有心做NGO, 一定要研究下佢funding body 係邊個, 係private donor呀, gov呀, grant writing呀定legacy, 如果佢係個個project都要申請funding, 隨時冇左budget炒左你

我就唔知你學既野接唔接近urban planning/construction, 但如果你做到environment impact 果邊, 即係起樓, boutique consultancy 都幾好搵下
你搵下new tier system 果個guideline, include左PSW, 佢申請程序會係2021下旬先宣布, 冇咁快住
係。
Environmental science 點睇
點解同水喉佬差咁遠既?
諗住fresh grad 過去搵Finance 工intern
荷蘭Master + 有d Corporate banking Intern exp
同埋點解感覺個經濟遠比德國差?
What is wrong with the Netherlands though, you don't want to stay there with the high skill talent visa?
住耐左想換下環境
英國job market international friendly d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞