無敵懶人包-英國搵工/創業

314 回覆
197 Like 4 Dislike
佢有換算表,唔係d DSE學生點去英國讀書?
嘩呢個正
少少錢乜都唔駛煩

感激樓主,樓主真心幫手答,好詳細!

我既手工皮革係真係我整,真係手縫
試過有個英國人whatsapp 我,同我買
之後寄左去英國俾佢

我都有follow 好多外國craftman, 普遍好小開班教人
英國人就有個做online course , 有啲就YouTube 分享咁

宜家諗住學一兩樣手藝,沖咖啡等,之後申請wh 同女朋友去果邊住下,搵工,擺下攤賣自己野,如果ok 就行5+1 條路。樓主覺得香港可以考啲咩或者學定啲咩可以幫到手係果邊搵工? 我有車牌無電單車牌。

而家係唔知可以去咩方向行,自己身體都怕辛苦,所以都諗讀一啲it master, or website graphic design 等既course, 至少呢類工都可以做係冷氣房做阿,想問樓主可以點入手?

另外自己有睇過shortlist 入面有teacher 不過係普通話,都有諗過去讀同考普通話試,亦有諗係香港做一兩年日本餐廳再過去,因為覺得chef 既話,日廚應該相對無咁辛苦,而且我始終係黃種人面孔,做日廚比較有優勢。亦有諗過做藍領,冷氣工,木工,等等。

樓主點睇?唔好意思好似好多野同問題🙏🏻
幾靚
樓主熟唔熟工程

我係香港做開consultant, bachelor 學歷

去到想做technician/ maintenance

係咪都要讀你上面講果啲course?

因為我見佢請人都 hnc/nvq lv3/4咁

但我睇完wiki 我ugard 就已經係level 4

即係要唔要再讀

想知道個玩法係點 感謝樓主
樓主打得好詳細
LM
我去極 https://www.michaelpage.co.uk 都係access denied, 有冇人同我一樣?
直接做返construction 呢行都得啦下嘛, 不過如果你只係management consulting/tech consulting就可能少d機會,出左新聞話accenture就快炒好多人, delottie果d都cut headcount
想問下做廚多唔多工作機會?

我淨係細過做過幾年散工,之後都冇做過廚房工

但我係一直有學同煮嘢食嘅。 由低做起都冇問題,生活到就ok
中廚極多, 點心更佳
竟然係咁

都係中國人/香港人開? 咪即係d文化又係同平時香港中廚咁
做點心可以係澳洲攞工作簽證tim啦, 有一部分會係BBC開既fusion野,我識一個BBC, China town佢地屋企有幾間鋪,跟手佢另外開左間送貨既急凍中菜生意

我無做過, 評價唔到d人會唔會惡,睇間野嘅文化,有見過做takeaway俾人媽到飛起,但唔一定間間都係咁
但我做冷氣 又讀bs

佢地好似唔興要bs人
我見construction 行業有個叫multi skilled operative!

無唔係即係雜工王,樣樣識唔做專
美國上到
試吓用 VPN fake 自己在美國
lm
Lm
Lm
lm
無bno 只係唔行唔到bno scheme 啫
唔代表去唔到英國做嘢
你做邊行?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞