無敵懶人包-英國搵工/創業

314 回覆
197 Like 4 Dislike
Apprenticeship 理論上係俾中學左右就退左學,無所事事既人做(16,17),但實際上係冇年齡限制, 要睇d僱主接唔接受你,因為過左24你可能攞唔到funding就要貼錢就intern

Apprenticeship唔使跟FE college, 係俾school leavers,你唔係全職學生就可以申請
我想問點解你唔直接等5+1? 你可以咁樣做,但你攞既job offer一定要係£25k 以上+間公司有sponsorship

9月開始申請新簽證制度,如果你10月/11月搵到工就perfect
感謝樓主但係係咪都要等bno5+1左先可以apply
新簽證制度嘅意思係5+1?
你無5+1點做野呀,一係就working holiday
Tier two有個new system, 至於5+1係咩,你都係google下把啦
明白哂
lm
我知5+1係咩 不過冇留意到tier two 有new system
anyway thank you
咪就係英國in果陣唔使係cv到寫,英國好多工都好公開咁寫晒出黎係個website到,如果佢真係問你,一般係有個application portal上面問埋/or HR到時打電話/email你果陣問,如果你真係想知,到時shortlist左,有真人對答既時侯問會好d, 例如first round telephone interview 可以問

如果係headhunter打俾你,你直接問無所謂, 你可以問埋佢認為你值幾錢

香港做過嘅野更加唔使寫搵幾錢,係英國無人咁做, 因為到時隨便你up, 有個bargaining power
下,做bar做solicitor未到左英國繼續做本行😂😂
可能要考SQE(下年先到的話)
唔sure, 以前唔計,bno仲未公布詳情, 因為你攞5+1直接做野,仲使咩working holiday
兩年係一次過申請, 跟住NHS要一炮過交晒兩年
Office job 一定會check, 但你line manager 唔覆佢嘅話,你搵hr都可以,一般唔會問到咁detail
限量供應,你可以send cv俾我睇睇
@elisabennet
lm
我想創業
Lm
留名
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞