無敵懶人包-英國搵工/創業

314 回覆
197 Like 4 Dislike
但係而家嗰啲grad schemes 都close晒application啦喎, 仲有好多細行recruitment freeze,我就唔係咁樂觀。

你想做金融,咁你應該有follow開ibd memes果d Instagram account, 你就會知道今年全部做intern都變咗virtual internship,成件事直頭變咗係一個meme
我朋友本身JP 個strategy暑期實習係一個月嘅,但縮短左做一定唔知兩個星期,咩都學唔到,跟手佢哋仲要寄返盒紀念品俾佢,超級搞笑

仲有好幾間好似summer program直接出左long term intern offer, 仲邊有位俾你入呀
所以我target係下年grad黎做intern
而家報緊summer intern
唔得就黎度再報off-cycle intern
當然荷蘭都會試
而家英國難唔難搵工?就算下欄野都多唔多人搶?
我反而想知你有無諗過下欄野啲工點搵?
其實我未打算去
但屋企人就已經決定要去
開頭成日恐嚇我唔去到時入集中營唔好喊(雖然有都唔出奇啊港共)
但成家錢又唔係多樓又無專業都無
成家走人搵唔到食就可以訓街
所以都係暫時唔會跟佢走
但又無乜點聽佢講係果邊搵工嘅野
所以想打個底睇下佢乞食果陣點打救佢
咁你屋企人識唔識裝修呀?
報導話好多香港人去英國買樓租樓
可以試吓幫當地香港人和唐人裝修, 油油, 裝 IKEA 家俬
在英國走去 B&Q 買啲架餐就可以開工

我諗如果淨係做港人唐人生意, 就應該唔洗攞牌
有錯請指正
識就實識睇住youtube跟住做果種
所以佢唔好害人
除左煮野食同英文掂之外無乜特別
但又無真正做過廚
以前一路都係做sales , marketing 而啲工
去到佢都可能淨係揸鑊鏟
以我睇連登既知識
都可以試吓去英國搵返 marketing 既工
不過人工會少過香港
樓上嘅討論
如果大家都係諗住用 5+1 過英國
其實一日未到第6年開始申請PR 再申請做BC
基本上大家撈唔掂/喺英國發生咩事
都仲係一個香港人
都係返番香港好似乜都無發生過一樣

雖然應該好多人都諗住一去就唔返黎
不過同普通移民唔同
5+1呢段時間只係好似派咗去外國返工咁款
真係唔work, 唔會好似移民咁揼心
5+1 嘅人買張機票返香港就完左件事

所以掉轉講
如果有少少本錢嘅
過去搏吓係絕對可以返轉頭
唔該你嘅資訊
因為佢有同我講可能中共到時淨係可以二揀一
有bno就無香港身分證,有香港身分證就唔畀bno
不過而啲事可能都容後再算
如果你諗嘅呢件事無發生
反而要驚一件事

就係5+1唔係一定保証最後做到BC
例如5+1期間喺英國犯咗咩事,有可能最後唔批BC
更甚嘅因為仲係香港人身份,會被中途取消BNO Visa 被踢返香港
BNO Visa只係一個可以有限期工作同居留嘅簽証...

不過講到咁的話
真係過去一搏都值
Have they hired anyone yet
lm
如果搵個town仔開間bakery/cafe賣日式麵包糕點,有無得諗
係咪應該擺market試下水溫先
我估口味上高要做好多research
Lm
話時話
我呢排周圍用google search搵餐廳
我發現原來英國做外賣中式炒粉麵飯嘅舖仔都開得好多吓
仲要好貴得好少

唔知英國開小型食店係咪真係空間咁大?
只能說真係去邊都會有中國人,maybe華人,曾經住過好山卡啦,無train到嘅town仔,都竟然有間Chinese takeaway
淨係呢一點
我又開始覺得喺英國食野無想像中咁慘
不過爭在唔知啲味道同香港爭幾遠

同埋唔知下年會有幾多香港人過去搞takeaway
想做手工啤廠做釀酒 但冇經驗 唔知請唔請
個邊普通話老師有市場嗎
Ok㗎,當然無得比,但其實主要都自己煮,出下london都好多野食。個人甚至覺得好多中餐廳同點心都好食過香港
爭在無街邊小食肚餓想食少少野,最多donut,sandwich,無啲小食食下,好掛住魚肉燒賣
你覺得呢家仲會有人學咩 huawai都無得撈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞