無敵懶人包-英國搵工/創業

314 回覆
197 Like 4 Dislike
香港電牌(B同H),去到英國係咪要從頭讀過再考?
樓主,我都有睇英國政府俾嘅資料,佢話幾個月後會公佈詳情,之後要再apply 5+1,咁我預計佢仲要審批咁多人都要等兩三個月

即係拎咗5+1 permit 先去,用一個月settle down

問題: 樓主有幾肯定係9月會公佈?

因為我都計緊數,想盡快落腳廢咩都同人爭崩頭,尤其係工作機會同租屋

感謝
Strong post lm
lm
想問下點解有得揀PAYE同LTD/UNBELLA既?
其實有咩分別?
PAYE要做夠35年先有得拎FULLPAY
咁其他呢??
THX
講真,除非你特別高級,或者特別專業
否則好難要僱主特登為你搞visa
你睇下將來有冇同路人行呢招接濟你
真心
俾左咁多resources
4日居然得40幾正皮
幫手推下先
樓主 想問英國承認香港學歷嗎(Ive hd 讀it)
有bno 想過果邊做野
但怕搵唔到工 因為學歷問題
同埋英國做It 英文語言要求高唔高

Thanks 解答
講真係degree master,唔係當地人都好難搵,無人做個D好多俾印度個邊做
https://m.youtube.com/watch?v=Vqw7RvOzGVk

this video is quite simple on PAYE
Btw is not the same as pension, so I am not sure what do you mean by full pay, UK pension can opt in/opt out, is up to you
我見paye比足35年後,係可以拎足100%既每星期退休金,但我唔知ltd同其他個啲有咩分別
做緊HR, UCG grad, 想問過到去易唔易做返同類型工?
有visa既話可以,但人工真係唔算高
London Oliver wyman recruitment assistant 先 £22k, 但recruitment consultant 有 keep 住請,有間叫 Buchanan search係小心d, 評價唔係咁好
learning and development 呢d難入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞