無敵懶人包-英國搵工/創業

314 回覆
197 Like 4 Dislike
大多apprenticeship 做起/City and guilds, 水喉要有起碼level one diploma
電工就level 3 diploma in electro technical services
唔想讀書就做handyman

City and Guild係一個出証書/認證既機構,所以點解你就咁上佢個網會搵唔到幾時開班, 你係要去另外唔同college 果page到apply

如果你只係做香港人生意,我唔排除個老細/你d客根本唔care你有冇牌, 但你到時可能交稅要話自己係sole trader, 跟住含糊d咁寫你嘅職業
APPRENTICE有學歷要求例如GCSE at levels 4 - 9 or A* - C
Ielts或者dse可唔可以作為學歷要求參考/取代?
我想去返起點再問:

老老實實
呢一刻應該5+1只係得個名,即係你可以去住,而細節野自己搞掂
但係僱主應該未正式可以開始用 BNO / 5+1 去請人?
其實所有野都未落實
咁早仆到過去
即係要有心理準備燒銀紙
換完即刻做得?好似有牌齡要求
同問
例如hd/degree啲cert可唔可以取代
唔sure 牌齡但要full uk license
full uk license要半年
Lm
樓主咁高質點可以咁少人
我想問樓主知唔知果邊mental health services 係點樣?(低層果理)
姐係類似香港HA PCA I 果d
呢個問題我估應該無乜人答到:
如果人未到英國 未有residential address
有無得註冊好哂公司 開哂戶口 之類
之後先搬過去英國?
唔好意思 樓主 想問問係咪miss 左我?
唔好意思,睇唔到, locksmith一係就讀MLA/BLI嘅課程, 一係直接send cv去間公司問請唔請你做trainee, 開鎖佬人工唔算高,你會唔會想試下其他行業

你賣既銀包係你自己整?如果係,英國都有好多pop up market/Sunday Market, 你可以擺檔/Etsy/ig賣, 教人都係一個好idea, ig你可以開始follow 定d英國小型手工藝,睇下人地點樣sell自己,車口罩而家都hit

我唔肯定香港有冇eventbrite, 可以用佢黎賣飛俾 你嘅學生/Groupon

Hastag你可以搵 #uksmallbiz #uksmallbusinesses #supportlocalbusiness
@biyla_uk
@social enterprise UK
@thesocialsupermarket
@supporting_small_businesses_

Small biz heros 上面有好多人俾人furlough左既marketing狗offer唔使錢既advice

唔一定要讀master, 你如果仲企到做sales都ok/call center/CS
可以, companies house註冊極之簡單,但一定要有地址喎,你租個post box 啦
可以用POBox 地址黎開公司咁兒戲?
我唔清楚你香港果個p咩係去到咩level喎, 你上網check下nhs個salary band

D心理醫生教路話psychologist就好搵,counseller就搵唔到咩錢,同我講果個人係管理NHS某一個Borough既mental health provision ,做CBT既主管, 佢隨時都有成一百個client

你諗清楚有冇打算讀上去,因為就算做counseller 都要讀好耐, 你有心係呢行發展,起碼要有張cert, 例如HCPC/BACP(我某一個project有掂過下關於讀doctorate in consuelling psychology 嘅野,但佢全部學生都係本身做左好耐義工/心理學畢業), intern果陣係無錢收要儲鐘, 都幾難捱,個個都係40路,無咁大經濟壓力我諗

唔係嘅話,可能做case worker都係一條出路
Actually, 我講錯左,一時無為意,因為我地果行大部分International background 既start up都係住係英國/租左個Co working space, 一般self employed會用屋企地址

如果你咩都冇,我諗你要search下呢種可以借地址用嘅service
https://www.companiesmadesimple.com/register-uk-company-non-uk-resident.html
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞