[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(236) 唔睇#1無人幫到你

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
電腦on9仔砌第一部機,設計打機多工,以前用laptop撚Adobe, c4d間唔中剪片。預算17k內,爬文揀得差唔多,係差唔知邊隻機箱啱用,同要幾多風扇

理想機箱係磁吸隔塵網,正氣壓,側邊透明
有冇機箱同風扇推薦
1. AMD Ryzen9 3900x
2. GIGABYTE GeForce RTX 2070 Super
3. ASUS AMD AM4 ROG Strix X570-E
4. G.SKILL Trident Z Neo 32GB (2x16GB)
5. SAMSUNG 970 EVO PLUS M.2 2280 1TB *2
6. Be Quiet! 250W TDP Dark Rock Pro 4
7. Thermaltake Toughpower GF1 750W 80+ Gold
打漏咗,對著燈rgb冇要求

但410 少兩條ram
皇家戟好似好好J
邊度買平
未來科技好似有整,黃金未見過
或者去連登禁忌之地買
無分別
pure base 500dx, 怕唔夠風扇可以買多把silent wings 3
散熱器用d15 black
舊機 想升級
粒U係i5 第六代

換第十代 10400好 定 係用 AMD好
Thz ching
500dx啱啱好,就係想拆個網出嚟洗
頭先再爬文,有post吹奏Silverstone rv05,防塵又散熱。rv05 / rvx01同500dx比散熱會唔會強d?
屌!! 睇中隻NZXT H210I機箱,度一度屋企個位
差10mm先夠位放
差10mm真係好絕望
呢啲畸形機箱唔好亂試
B550M Mortar Wifi唔見咗藍牙可以點搞
Device Manager唔見 (開埋隱藏),無任何無法辨識裝置
裝Intel個Driver定mb個Driver都無用
Roll back BIOS無用
但WIFI功能完全正常
保養換
個FD部電腦唔知點解開到機但冇畫面
power掣boot機就會咁 但reboot又冇事
插內顯
3600冇內顯
係咪插錯pwr switch
睇黎睇去都睇唔啱心水
難得睇啱差少少隊唔入....
個濕尻窿得200mm ,細箱仲未睇啱邊款樸實D
美國撚好想砌機 但係老母板好多都缺貨
Thank you
但未來科技又黑
點搞好
有邊啲缺貨
我都係Cablemod到訂返黎,一個星期到
買條電線唔黑得去邊
1 x AMD Ryzen™️ 9 3900X (預訂)
價錢:$3,799

1 x Gigabyte X570 I AORUS PRO WIFI Mini-ITX
價錢:$1,689

1 x G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3600MHz C18 F4-3600C18D-32GTZN
價錢:$1,550

2 x [砌機優惠]Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$1,940

1 x Corsair SF Series™️ SF750 — 750W 80 PLUS®️ Platinum SFX
價錢:$1,219

1 x Arctic Liquid Freezer II 240 CPU Cooler
價錢:$799

總計: $10,996

GPU用住張舊strix 970先 等3xxx
箱用ghost s1
個list 有冇地方可以再改善下?

小弟仲有五千budget
但仲差個display card同個mon
咁多位師兄有咩好介紹?

btw部機主要功能係用嚟剪片同打機
thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞