[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(236) 唔睇#1無人幫到你

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
少打機 唔打3A
只係睇下4K 同畫下圖
2070 定 2060S 好?
利申唔識 不過如果熱風無位走會唔會好似焗桑拿咁
我都覺得係
但我冇位放上枱面
巴打 我同你情況差不多 但我用技姦底板 超上5.1gz 要用1.35v

想問下你待機同打緊機幾多度?

10700k+Aorus Ultra+h150i pro xt
新手砌機 買左個240mm機箱風扇
有2條線一條插ARGB另一保插FAN2位
最後有燈但唔著燈
之後試過晒幾個fan插位都唔得
咁係唔係即係風扇壞左?
BIO都偵測唔到個風扇 顯示N/A
睇你後面有幾多空位,如果部機要拍埋牆,就只能機頂上1-2把扇散熱
機頂都無位嘅就要裝氣管
一般論「有位」大約指6吋
係唔係借到卡就可以入到去重裝DRIVER ? 但係換卡之前唔係必須DDU先????

我未DDU 借左張卡黎插,係唔係無意義?
打錯左 大有燈 但唔識轉
部機就黎唔掂
想砌過部新機
自己就只係知道型號邊啲好邊啲唔好 但就唔知市價同驚比人伏
之前既機都只係同學幫我搞list同搵鋪砌
所以想求List同想知邊間砌好

預算7k-8k
想用intel做cpu
主要用黎打機 但就比較少玩大作 多數打GTA, LOL, 睇下AV咁
唔洗直播錄片

有冇list 推介?
同埋我想問win 10係咪要額外買?
同問
買咗cooler master 嘅MF120風扇 但底板冇5v 3pin嘅接口可以點算? 我想control下啲燈光
換板
仲有我自己覺1.375佢會自己幫我跌到返1.35
係咪有嘢可以較到。。

待機同打機同之前用塊版無咩分別
不過燒機會熱咗啲
好驚燒咗粒u
1 x Intel® Core™ i7-10700K Tray
價錢:$2,970

1 x ASUS TUF GAMING Z490-PLUS (WI-FI) ATX
價錢:$1,740

1 x ADATA XPG SPECTRIX D50 16GB (2 X 8GB) DDR4 3600MHZ C18 RGB — TITANIUM
價錢:$780

1 x Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$1,640

1 x Gigabyte GeForce® RTX 2080 SUPER™ WINDFORCE OC 8GB GDDR6
價錢:$5,899

1 x Thermaltake Toughpower GF1 850W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$899

1 x Be Quiet! Pure Base 500DX ARGB Tempered Glass ATX - Black
價錢:$739

1 x Be Quiet! Dark Rock Pro 4 CPU Cooler
價錢:$699

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $15,446

機箱冇Pure Base 500DX, 冇NR600, 仲有咩代替品?
決定買塊x570 tomahawk悼念msi ceo
希望頭7前有貨
已經新買 唔知道依家rgb買成咁
垃圾AORUS 3日就壞
真係一個5v3pin都冇?
Asus rog b450-f 真係冇 我都估唔到
另一個辦法係咪換風扇?
見頭post推介

黃金有幾間有匯字嘅舖係咪有咩關係?
仲可以買個外置argb controller 既
我好亂已經唔知係咩 有冇圖可以睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞