[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(236) 唔睇#1無人幫到你

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
I7-4790
All very low?
最高
第一集黎 不過都覺得係life is strange之後又一個神蹟
咁係咪轉tu150就得啦?
tu150要轉sfx火牛
咁sfx牛牛 有冇邊隻好 ? 650w 夠唔夠
冇咩應該幾年唔換野 直接買新機
你買h1應該入面有送隻seasonic既sfxl火牛
開機dram燈一直紅燈
拆哂ram都係keep住著
可以點搞?
1 x AMD Ryzen™ 7 3700X (預訂)
價錢:$2,470

1 x MSI MAG B550M Mortar Wifi Micro-ATX
價錢:$1,299

1 x G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-32GTZN
價錢:$1,460

1 x Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 3.5
價錢:$520

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$970

1 x MSI GeForce GTX 1650 SUPER™ VENTUS XS OC 4GB GDDR6
價錢:$1,499

1 x FSP RAIDER II Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$549

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Noctua NH-U12A 120mm Premium CPU Cooler with Two High-Performance Quiet NF-A12x25 PWM Fans
價錢:$760

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,036
https://www.faroll.com/customize#MTIzLDEyNTgsMjI4NiwyMzkyLDI2MzQsMzE5MSwzMzA0LDM0NDcsNTc0
咪俾左條A1 LIST你
買H1不如砌番MATX喇
睇你想細footprint定細litre
我等緊velka7
想買隻HDD 放相放片 BT 4TB 請問買邊隻好 7200轉同5400轉分別大嗎如果以上用途
wow點同黑沙比
我之前1660行1080p先得60fps
想問吓i5 9400f 配2070S 有冇bottleneck? 如果有,咁應該配咩gpu?
想問下如果我用NZXT H510i 用AIO 放前面 其實夠唔夠位玩四把風扇 push pull?
睇你玩咩,大作可能會
如果你追求玩咩都要用得盡張2070s,咁9700k係較好選擇
但跟住個瓶頸又會去番2070s度,你又會問好唔好上2080s
無限loop
10900k+2080ti
唔係成日玩大作 但係會玩啲食硬件嘅game 例如battlegroud 咁係咪上2060s/2060算數
btw 係咪應該等30系列出咗先再換gpu?
想換隻新hdd 要大概4gb左右
筆直1000樓下 巴打有冇推介
想問下ssd 買wd sn550定Kingston a2000好啲
定其實冇咩分別
我有隻80gb
1000比你啦

3.5 HDD 就WD Blue啦
有冇seagate or toshiba
依家就係隻wd壞撚咗
啱啱收到新機用緊試用版嘅windows想問下冇藍牙係咪要另外裝個接收器?
pubg個優化已經唔錯,cheap機都玩到
1080p Ultra 60hz,9400F + 1660s已經夠玩
當然如果你要追144hz,10900k+2080ti都只係夠你開medium
所以睇你俾得起幾多姐
30系一開始只會出3080同80Ti,3070/3060出早極都要10月尾,等得起可以等,等唔起買2系都無咩損失,反正二手都係有價有市
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞