[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(236) 唔睇#1無人幫到你

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
你可以入bios睇下你啲嘢行緊咩速度先
睇你想搞啲咩oc 例如xmp之類ez mode都夠 無記錯係喺左上撻粒制叫axmp
巴打留意底板夠唔夠fan 頭
每隻a12x25都有跟一條一開二線
想問下用緊1070ti 想換過張新卡 邊隻最接近1070既效能
2060?定2070s
thanks. 我睇睇
有6個sys_fan 1個cpu_fan
想問下Intel 10代性價比最高係10400定係10600k,兩個都好似有人講
諗緊全部直插好定用佢條二合一好
想砌部新既多工workstation 係Studio
Budget 大概 around 30000
平時既工作軟件係3D modelling (3D MAX, Rhino, SketchUp, Rhino...ETC)重會做大場景rendering 同線圖export. 但平時都會打下機.
之前一直都係用laptop I7-8750H with RTX 2050Ti 16Gb Ram
但係次次做多工野 就力不從心 因為會開好多軟件 3D software同Adobe.
希望有條list 研究下 thx

之前見到有post講過hdd但搵唔返
Btw 咁死雞呢?
想問下藍牙接收器係咪求奇買就 OK
定使唔使睇下 SPEC 果D ?
買黎想CONNECT 個藍牙 speaker

同埋遲下想換埋無線mouse keyboard, 但如果打fps 係咪唔建議用無線mouse keyboard?
10600k only
10600 係咪最盡食2666ram?
intel係睇底板
10代i7, i9喺z板以外行2933,i5, i3就2666
z板就全線都可以超ram
Push
有冇咩mon係好用?
要20寸以內
舊電腦枱兩邊有擋板
過唔到20寸
新手第一次問野
自己砌左張list想問下意見
之前用開notebook 都打唔到咩game, 今次一炮過買埋mon 希望之後玩多D game, 玩埋同步RGB

同埋想問埋display card VENTUS 同Gamine X 分別大唔大?
我見2070 Super VENTUS 都係貴2060 Super Gaming X 500蚊唔知上唔上埋好

1 x AMD Ryzen™ 5 3600 (預訂)
價錢:$1,460

1 x MSI B450M Mortar MAX Micro-ATX
價錢:$730

1 x G.Skill Trident Z Neo Series 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200MHz C16 F4-3200C16D-16GTZN
價錢:$950

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$970

1 x MSI GeForce RTX 2060 SUPER GAMING X 8GB GDDR6
價錢:$3,599

1 x Thermaltake Toughpower GF1 650W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$699

1 x Cooler Master MasterBox MB311L ARGB Micro-ATX
價錢:$425

1 x DeepCool Gammaxx GTE RGB CPU Air Cooler
價錢:$249

1 x SilverStone Air Blazer 120R 120mm ARGB Fans
價錢:$109

1 x ASUS TUF Gaming VG27AQ 27" IPS 165Hz 1ms HDR G-SYNC Compatible Gaming Monitor
價錢:$3,950

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $13,221
https://www.faroll.com/customize#MjI0NywyMjg4LDIzMTcsMjM0MSwyMzU2LDI1ODUsMjkzNCwzMTAwLDMxMTAsMzE5MQ
原廠嘅得唔得?
定係一定要另外買?
seagate睇backblaze report d故障率高到嚇死人
原廠勉強夠
或者加隻Be quiet! Pure rock 2 cpu cooler
我諗都差唔多
因為而家主流都係24吋up
自己落腦場睇下邊隻色水啱咪買
有d野好難靠網上review
驚伏咪買benq dell 果d大牌子
總之acer真係唔推薦
睇番你個speaker係藍牙幾多點零 唔好買低過嗰個數字嘅就ok
無線keyboard呢 我就成日凝住驚打打下無電雖然其實應該好長命 連接都唔會有大問題
9000-10000 筆直 用途上網打機多工 參考左唔同YOUTUBE LIST
CPU要AMD 3600定3700X好? 2粒分別大唔大? 我見10000內筆直都係推3600多,係咪用3600拎個差價UP其他野會好D?
想問吓如果要換hard disl係咪可以有方法唔使重down
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞