[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(236) 唔睇#1無人幫到你

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
熄pbo應該夠壓
Zen2散熱樽頸位係內部積熱240水同360水唔會差太遠

我買黎想打機
抵唔抵屌?
利申電腦白痴
巴打坐咗幾耐
你呢部機用嚟玩近五年嘅game
分分鐘連最低建議都達唔到
新手想請問下個List有冇問題? 筆直: 7000, 主要想玩total war同pubg。
AMD Ryzen™ 5 3600
價錢:$1,460

ASUS TUF B450M-PRO GAMING Micro-ATX
價錢:$699

GALAX HOF OC Lab Arduino 16GB (2 x 8GB) DDR4 3600MHz CL17 Samsung B-DIE
價錢:$799

[砌機優惠]Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$590

[砌機優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 2060 OC 6GB GDDR6
價錢:2,399

FSP RAIDER II Series 550W 80 Plus Silver
價錢:$499

SilverStone Precision Series PS15B RGB Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$378

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80
總計:$6,904

https://www.faroll.com/customize#MTI1OSwyMjIyLDIyMzksMjI4OCwyOTUxLDMxOTAsMzUyMw
我真係唔熟電腦啲野丫嘛唔係扮的
部機砌左2個月
發現Program Files (x86) 有幾個資料夾 WindowsPowerShell Microsoft.NET Windows Mail Windows NT Windows Defender Windows Multimedia Platform 係1月份已經建立
係唔係代表SSD 係二手 ??

申利 網店砌
睇#1啦屌
你講得話用嚟打機
首先,請睇下你要玩嘅game
佢嘅建議配備係點
如果你打算可以玩到5年唔換機
就應該預最top嘅機

咁如果你只係玩像素/手機質素嘅game
咁就中階5000plan都夠做
筆直加玩乜game要咩要求
唔一定
Cmd
Systeminfo 睇睇
佢真係正宗藍絲,睇佢既人要驗驗腦
Ironclad 個條List 我睇左,10000$ 既list,仲話自己唔係賣廣告,話咩有好野益觀眾,但條List出去砌9000$ 既list已經靚個佢條10000$list
我唔識睇 都係算數
部機都用左2個月
呢類咁貴既野我第一次砌
出面仲要冇得單買,一粒3900x 要搭塊版先肯賣
1 x Intel® Core™ Coffeelake i3-9100F
價錢:$575

1 x ASUS PRIME H310M-K Micro-ATX
價錢:$399

1 x [砌機優惠]ADATA Premier 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666 Mhz C19
價錢:$240

1 x Crucial BX500 Series 240GB SATA 3
價錢:$260

1 x [砌機優惠]ASUS ROG Strix Radeon™ RX570 OC Edition 8GB GDDR5
價錢:$1,199

1 x Antec VP Plus Series VP-550P Plus 550W
價錢:$369

1 x AeroCool Corporate Series CS-103 Micro-ATX
價錢:$169

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $3,291
https://www.faroll.com/customize#MTAwNiwxODc2LDIyNDQsMjU2OSwzMTI1LDMxNzgsMzM5NA

畀條list你 都係3000千

btw 唔好信腦場外賣紙!!
有不直既 上埋1650 super 再加ram 8gb
打攪咁多位
想問下呢張 ASUS TUF GAMING X570-PLUS, 係咪可以插兩條 NVME SSD ?
唔好意思,唔太識得睇

唔該

yes
一條有甲
一條冇甲
3000蚊頭位睇煙花 抵到爛
而家咩u都冇貨㗎啦

btw你喺邊間買
Asus b450 tuf pro gaming呢塊最多可插幾個case fan?
用500dx/p500a想4 fans以上
未買,都係上price問價,應該聽日出深水埗
AMD CPU單買幾乎冇可能
最少都買埋其他零件先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞