[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(236) 唔睇#1無人幫到你

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
新手想砌機, 打之後flight simulator 2020 5000-6000 budget 自己㩒下嘅list
Intel® Core™ Comet Lake i5-10400 Processor 2.90 GHz Cache 6 Core 12 Thread LGA1200$1399

Fractal Design Node 202 Mini ITX$658

ADATA Premier DDR4 2666MHz 16GB (1x16GB) Ram CL19$459

ASRock H410M-ITX/ac$680

Kingston SSDNow A400 120GB TLC 2.5 Inch SATA III SSD$210

Gigabyte GeForce® GTX 1660 OC 6G$1889

SilverStone Strider Essential Series SST-ST50F-ES230 80Plus 500W PSU$328
好似百零蚊個
3600我用緊原裝風扇
執相有時上到5x
平時4x
不過都想換把rgb

但我仲未搞掂機箱既rgb風扇
有硬件野想問
CPU 係10700k
cooler h150i

本身用緊 msi 隻gaming edge wifi 版
超上5.1用1.3v
前幾日轉左做 rog strix z490-e
佢個電壓唔知點解會自動幫我降低
超5.1電壓1.3機連都開唔到
要較到1.375先開到機咁

想無巴打可以教小弟點做?
係咪牙石bios仲要set啲嘢?
唔該晒唔該晒
上個POST問過
想問下 3700X 用U12S 散熱夠唔夠?
想問下be quiet500dx無貨 就咁普通be quiet500怕唔怕入唔夠風 見佢前面一大塊板求介紹
7月中番貨, 因為我買左一隻爆左玻璃 問番代理有答我
佢都同我講7月中番貨 但想而家砌 有冇邊隻箱前面入到風唔係成塊板頂住睇過coolermaster好似唔錯
我自己用緊普通500答你其實夠 反而dx個mesh我怕佢入塵添 普通500清塵就輕鬆好多
唯一有投訴係我覺得佢啲風扇太廢 得唔夠1000轉
風扇廢買左佢個塔散會唔會唔掂 咁煩我再諗過個箱算
老老實實 機箱送嗰啲風扇唔好要求太多 收嗲牌已經算係做得好嗰個 要好一定係自己買貓頭鷹
base500我覺得喺呢個價位都算係咁
收嗲塔散方面外型討好但我個人覺得性能同價錢唔多成正比
又要行黃金
塔散有咩推薦下
筆直同spec?
3700x
2080ti
B550
二千蚊左右 有咩風扇 箱 塔散介紹下
想請問下宜家換u應該換3800定3800xt好
一定玩AIO
Be quiet500配六隻貓頭鷹140mm得唔得 再加多加u12a
我3700x用緊u12s 行4.2ghz 1.31v 點解要上aio
U12s先岩
定買完個箱再全部換晒做貓頭鷹扇算
筆直都好足下俾幾個方案你
塔散:U12A,D15黑化 怕頂ram同埋驚大舊就用翻U12A 外觀好睇少少就D15
機箱我覺得可以用翻Base500 或者你想future proof用好少少就上define 7/P600S
風扇如果你用base500嘅話唔浪費嗰兩把風扇就佢地做入風 買把貓A12x25出
浪費都唔怕嘅當然最好就換哂A12x25兩入一出
有得上AIO 我覺得直接上, 因為真係好降溫
Base500係得兩入一出? 我怕過熱 啲野會full load開4k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞