[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(236) 唔睇#1無人幫到你

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
佢有幾款
你自己再搵下
啱啱度左一度
頂位有大約6吋左右
後面該有4吋左右
咁係咪應該該裝三個case fan(兩上一後)
定係兩個(後面唔裝)
唔該ching
咁多位巴打好
條女用左5年幾,近排心郁郁想砌條新女,筆直$10000。
主要打辣殺LOL,CSGO呢類FPS Game
黎緊換新女會玩下D大作,唔需要行到4K,只要唔係開低效就得。

現家部機係用緊
CPU:4440
GPU:750 TI
HDD + 16gb ram (2133 ddr4)
23吋 FHD Mon

新機想用M-ITX機箱,睇中左NZXT H210
做左少量research 見到 ryzen 跑出,但係自己有少少Intel信仰
想問下如果用 ryzen,其他spec (例如版,RAM,GPU) 有冇邊隻brand會好夾?同埋用M-ITX箱,SPEC最好揀自帶散熱會比較好?

另外仲諗緊等唔等30系列張卡出左先再砌女,聽聞9月就會出,到時一步到位出新卡會唔會比較好。
落黃金行轉,見幾多人出2070s 2080s
又ok多人砌機
可惜我自己想砌既msi x570 tomahawk 同3700x都無貨,空手而回
Thx ching
呢到有講冇貨
都知知地無貨原本諗住買定個箱,下次唔使拎咁多野,但又睇唔啱

本身唔急住用就算數
想問多條問題 一個controller支援幾多把風扇?
買rgb控制盒
lancool ii
你ssd可以轉pm981a, 慳到幾百可以將gpu轉gaming oc散熱好啲
同埋隻散熱建議你買d15 black,好過dark rock pro 4
會呀...佢吹番出黎啲風熱到你好忟好煩
不過冬天又好暖
唔好買9代intel
一係買10代一係買3600
唔該哂
遲啲頂佢唔順就上360水比cpu 買120mm扇有呢個好處
mortar係好東西
用bios定asus 軟件超?
set 左fix 5.1Ghz 定 fix 1.375v?
noctua 自己話 3700X best turbo/overclocking headroom 都壓到

預佢超完90W TDP U12S夠啦
上水都一樣架...啲風一樣係咁熱
用bios超
唔知點解係跑cinebench係會落返去1.28-1.29v
巴打可否教教小弟
見到海鮮舫話AMD U 有貨
唔知黃金咩情況
國慶水貨舫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞