歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
類似銀綠色咁,呢個有得單枝買,又唔係好貴,你可以直接買黎試下
噴得就唔會跟說明書啦
thanks
唔係改色就更係用返建議色溝法既啦?
開1比幾?
我一般都直接用 或者將支筆浸吓溶劑先用
thx ching
原本隻灰唔多好睇
好詳細多謝你先
早知唔買咁多琺瑯油 下次試下用av油先
我想知唔符合香港人思想果part咩原因? 太浪費時間?
應該係
福巴好似都講過幾次手油硝基油要好有耐性等乾
Yes
又要開到好稀再落緩乾劑, 落完又要等佢慢慢乾
又要掃完唔可以即刻見到效果, 因為掃完嗰個moment係一撻撻分開晒
又要頭兩層掃完可能會慢慢睇著佢透底, 因為佢要好撚多層先上實
用風筒吹乾佢又唔可以用太大風, 因為佢吹到起水紋
等緩乾劑慢慢發揮, 個面又好似乾咗嗰隻smooth嘅感覺嘅時候
一落筆可能又發現只會面嗰層乾底嗰底未乾但俾你支筆摷起咗
香港人好撚趕時間又冇耐性, 手油都係AV油把啦
以前中學雞冇得揀得兩款油嗰年代, 個個同學都走嚟問我點解我會油得到實色同咁少筆觸
太多油

唔噴primer 頭幾層要好簿
0.3唔會噴唔出
太杰 太高氣壓 好快塞
我乜嘢溶解度嘅油都會用嚟手油而且我覺得冇話邊隻一定好過邊隻
唔計有冇毒嗰啲基本問題其實隻隻油都有佢喺視覺效果上嘅長處
所以我覺得真係冇得話死邊隻邊隻
但以上實色為基本嘅話
硝基油都可以油得好Smooth好精緻但非常唔符合香港人思想所以唔多講
tamiya水性同gsi acrysion稀釋度拿捏得好, 隻色本身唔係閪色(例如白色, 檸檬黃, 紅色)可以一層過就搞掂又smooth
目前我自己模型啲關節位黑鐵色/槍鐵色之類嘅嘢都係用acrysion+X-20A/ Tamiya水性+X-20A+緩乾劑
AV水性油同佢啲Friend(例如AK, MIG AMMO)就求其是但「搽」上去都可以好Smooth好靚, 但我個人都係鍾意加一兩滴令佢稀啲嘅嘢令佢好掃啲
Retarder medium, Thinner medium, airbrush thinner
如果新手真係要揀一款我就建議用AV油, 因為快乾, 唔洗經驗
我想知唔符合香港人思想果part咩原因? 太浪費時間?
應該係
福巴好似都講過幾次手油硝基油要好有耐性等乾
Yes
又要開到好稀再落緩乾劑, 落完又要等佢慢慢乾
又要掃完唔可以即刻見到效果, 因為掃完嗰個moment係一撻撻分開晒
又要頭兩層掃完可能會慢慢睇著佢透底, 因為佢要好撚多層先上實
用風筒吹乾佢又唔可以用太大風, 因為佢吹到起水紋
等緩乾劑慢慢發揮, 個面又好似乾咗嗰隻smooth嘅感覺嘅時候
一落筆可能又發現只係面嗰層乾咗但底未乾, 而你支筆摷起咗個漆皮
香港人好撚趕時間又冇耐性, 手油都係AV油把啦
以前中學雞冇得揀得兩款油嗰個年代, 個個同學都走嚟問我點解我會油得到實色同咁少筆觸

錯字錯得好離譜
你係咪開得好稀?
你枝咩筆同咩泵
太大風
1,太稀,不過av油出名thin比例難攞得好,
2,可能太大油,支筆較到出油量的話較到2/10,細細地油同拉遠距離試下先
嗱, 如果係我呢...就先洗乾淨支噴筆先, 你而家應該係太稀加太大氣壓
就會先試下搖勻佢, 之後直接唧落個筆壺到, 開大啲氣壓, 大油量
睇下噴唔噴到出嚟, 順唔順, 會唔會大大粒油/噴絲
如果OK, 就收皮直接就咁噴
如果噴唔出就加幾滴, 谷槍(我知喱到嘅巴打唔建議咁做)
睇下個針頭有冇油, 有就用濕THINNER嘅棉纖撩咗佢
再試下射唔射到
LOOP到射到為止
如果出到但大粒油/噴絲就倒咗佢出嚟, 洗筆, 加一滴Thinner,一滴 flow improver, 再倒落去噴
成功噴得出之後先好再隨自己要求/喜好去Tune氣壓同出油量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞