歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
DIU 我有上色 是咪都係 買返張水貼好D
THX
我未試過會刮甩底喎
張膠咁厚都整得甩底咁勁? 力王
真係有咁驚其實上層光澤就好好多啦
但唔知點解普遍中文圈嘅模型玩家都唔想上光澤之後先加工
咁巴打你點做遮蓋
嗱, 打火巴我建議你信佢買水貼好過喇
雖然我自己未出過事但叻巴話刮貼痴力勁過遮蓋膠紙
睇嚟Bandai喱幾年啲膠水勁咗好多
喱幾年好似無左刮貼啦
我反而覺得個問題係你一定會刮埋個貼紙周邊先移印到落去
咁周邊就基本上花硬
呢隻野香港買勁貴 淘寶300頭 個價差勁遠
邊關事丫
個底色唔係因為某啲刻意(例如落咗chipping effect, hair spray, 水性油)或者加工瑕疵(油脂, 花痕)而降低咗黏著力嘅話
一般嚟講好難會痴甩, 我砌飛機直頭試過上好晒色先痴demo帶上去, 用手指刮實唔好走位咁樣嚟加刻線翻新舊作添, 唔好見我又痴得甩底
自己摸下塊撚屌嘢個底就知咩痴力下, 痴膠紙試下....
刮呢, 人哋話明唔係刮甩底, 就算係都係隔著層膠刮
你唔係用針/錐喱啲隊撚穿佢層膠點樣做到咁大破壞力呢
相反, 你底嗰層色唔知因乜解個黏力唔夠又冇一層比較resilient嘅光澤
咁就真係唔好話咩, 遮蓋膠紙都會痴得甩
而砌軍事模型圈子入面早一排都有一堆入門教學係講點樣利用降低黏力嘅表層用膠紙格硬狂印扯甩佢做甩青效果
而事實上有為數唔少嘅人直頭建議如果要做喱一個工序建議人哋落一落hair spray甚至遮蓋液, 因為就咁狂痴都其實唔係咁易整甩
當然, 有啲AV油用家唔建議喱個做法, 因為油漆特性令佢唔係咁易控制
有時會甩一大忽有時會直頭披口
但係我唔否定人哋上色之後玩刮貼刮甩油嘅經驗嘅
我都未試過X-20爆膠啦但係咪唔存在丫, 唔係啊嘛
我喱啲死廢老識條撚咩
要講講晒喇, 交俾打火巴自己諗自己搵參考
我上面講咁多應該夠搵好多review
原來係咁
我玩刮貼嗰陣都無上色,所以都唔太肯定會唔會刮甩油
福巴想請教你 咁av油做遮蓋係咪等1日等佢乾哂先痴膠紙就唔會甩油
DLLM 你咁嚇我 我屎都標埋出黎

好撚難搞姐

我上左色 又驚甩漆 又唔想特登TAO張水貼

召喚 有上色 照 貼刮貼 既巴打 出現

再等下其他巴打 既寶貴意見 再決定

(我重滲緊線)
等1日如無意外就應該真係乾到透嘅, 係會好啲
但我建議你買個噴罐走出後樓梯射一層油性光澤上去會實際啲
同埋, 你真係好撚驚就喺遮蓋膠紙痴上去之前印兩下自己手手腳腳
但唔好印到個膠紙底油立立, 唔會走位唔會繞起就得
如果你仲係好撚驚, 就痴一塊細膠紙, 之後搽啲遮蓋液上去, 撖著張膠紙同埋你要遮嘅位
上完色就由張膠紙抆起, 剩遮蓋液如果喺av油上面搣會好易因為你整穿遮蓋液個薄膜而甩
多數人AV油底遮蓋炒唔係因為痴到佢甩, 而係抆嘅時候支Forcep個頭太尖整穿咗界花
9都要入
噴完油性光澤做遮蓋 咁之後滲線仲洗唔洗噴多層光油定直接滲得 唔該哂福巴
大撚把啦 隔離數碼暴龍post 班賤種用淘寶買支那老翻膠 玩到不亦樂乎

之前第一次玩刮貼唔查清楚就玩到刮花左
利申 拎一蚊刮
如果你唔怕咩層油太厚嘅話我覺得噴多層先滲係一件好事
但如果你滲線位本身已經有光澤底而唔係新噴嗰層AV油, 我覺得冇都得
好 遲d試試先 av油比起油性油好似煩好多咁
有頭髮邊個想做幟歌
屋企唔玩得油性真係冇計
想問邊度有gaia銀色槍鐵色底灰賣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞