歡迎啲想砌模型嘅巴絲入黎(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
已經試過唔同位置,係最入
max噴?定打highlight
Max噴
遲D試下先
我建議blutack
本體大至完成
一個唔小心又訂左3000蚊膠
買曬 唔洗揀
利伸 冇錢買白兔

唔夠噴一隻RG沙煞比,係咪我重手得滯。。。

感謝巴打們Bluetack建議,差水貼同消光,求教學
睇你拆開佢幾多份嚟噴
唔好話你你沙煞比咁大隻嘅嘢, 我可能砌隻1/144 RX-78咁上下大細嘅濕鳩嘢, 分6,7份咁噴可能都用咗半支
如果有邊忽炒咗/未噴好再嚟多幾下我可能都用咗大半支去
其實將呢支新水性倒入噴筆噴會唔會有效率d?
會, 但如果要咁做點解唔直接用返樽裝水性消光
加上佢都幾大味, 我覺得與其係咁其實用返油性會唔會實際啲
我諗揀佢事實上都係為咗佢低白化個賣點, 雖然我用油性消光噴罐接近次次都白化但講真我用噴槍噴樽裝油性消光都未試過白化
純粹得唔得嚟講咁就唔係話唔得嘅
另外就係喺噴罐抽出嚟嘅油可能本身已經係油氣混合嘅狀態
咁你整咗啲油出嚟之後佢可以一段長時間都會有泡走出嚟
實際上未必對使用上產生好大阻礙但可能處理起上嚟會唔知佢做乜鳩
以前我朋友喺Studio到想拎我啲油嚟用嗰陣見打開個樽有氣, 問我係咪變咗質

補返張圖
想問下 噴完油砌番既時候唔小心刮到d油甩左 可以點搞? 就咁再噴過?
你著衫 件衫 穿左個燶 會點
一係補返佢 一係唔理繼續著
第一次噴消光,雖然已經有睇教學片同用過膠羹試,不過噴落有啲位都係白咗。但係腰果度係白點,其他係白色一層。係咪兩個問題黎?

有冇人知依隻咁舊嘅野邊度仲有
你呢罐係新水性罐噴消光,你睇片係睇咪錯舊果隻? 如果用舊果隻方法去噴呢隻新水性會仆街起白化
https://youtu.be/OqhbetaHEwg?t=45
官方教學片
我係睇呢條呀,同埋我今次係第一次噴,係唔識用「舊方法」嘅
而家咁樣,我可以點做呀巴打?
新消光d 消光粒子密d,所以掃噴果陣要拉得快d,唔係好易白化
咁點樣洗走啲白色?
定係已經返唔到轉頭
用酒精消毒紙巾可以抹走D白化粉,不過小心太大力會連D水貼都甩埋
咁我用棉花棒加95%酒精慢慢小心啲抹啦。
我google見啲人話噴番亮光去救,呢個方法唔啱我嘅情況?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞